Черна статистика: 50% ръст на починалите с К-19

Над 2000 са заразените медици с коронавирус в България досега, което е над 5% от всички хора, пипнали опасната болест

Черна статистика: 50% ръст на починалите с К-19 | StandartNews.com

Над 2000 са заразените медици с коронавирус в България досега, което е над 5% от всички хора, пипнали опасната болест. От тях лекарите са 37%, a сестрите - 33%. Данните изнесе заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.  Той добави, че проблемът пред здравната система с кадрите става все по-сериозен. Иначе най-много се заразяват хората в млада и активна възраст, а с летален изход приключва заболяването при хората над 80 години.

Има рязко увеличаване на смъртността от коронавируса само в рамките на седмица. С 50 на сто е ръстът на фаталните изходи у нас, добави д-р Бойко Пенков.

На 10 място сме по смъртност в ЕС и на четвърто място на Балканския полуостров, а от тази седмица на картата ни няма зелени области (с по-малко от 120 заразени на 100 хиляди души). Отчита се тенденция на нарастване на броя на починалите, като само за последната седмица има 50-процентов ръст. Най-много жертви са между 70-79 г. (32% от общия брой фатални изходи), следвани от групата 60-69 (27% от всички случаи), а групата между 80-89 - 18% смъртни случаи от общия им брой.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай