Частна болница лекува COVID пациенти от началото

Пациент не може да бъде връщан, казва директорът на болницата

Частна болница лекува COVID пациенти от началото | StandartNews.com

В самото начало на пандемията започнахме да лекуваме болни от коронавирус. В момента имаме 35 легла - 30 общи COVID легла и 5 интензивни. Имаме готовност  за разкриване на още легла, така че в последните три седмици утрояваме капацитета си. Изпълнили сме изискванията на Министерството на здравеопазването. Това съобщи в сутрешния блок на Нова телевизия анестезиологът д-р Иван Колчаков, член на ръководството на УМБАЛ "Софиямед".

В момента стандартът е да се приемат в болница пациенти, когато има достатъчно клинични данни за коронавирус. Работи национален координационен център, в който има информация за свободните легла. Пациент не може да бъде връщан. Ако при нас няма места, той се транспортира в най-близкия медицински център, в който има свободно място, обясни д-р Колчаков.

Ние сме държава, построена на ред, правила и законност. Министърът на здравеопазването е този, който подписва договора с всяко здравно заведение. Ако не се изпълняват противоепидемичните мерки, той може да премине и към отнемане на лиценза на дадено здравно заведение, посочи анестезиологът.

Колегите се раздават на 100%. Това, че някъде има проблеми, не трябва да скрива общата картина, че ние се справяме с една непозната досега пандемия. Българската здравна система се справя поне на средноевропейско ниво. Разбира се, има и проблеми. На първо място е човешкият фактор, каза още д-р Иван Колчаков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай