Чакаме още 20 000 дози ваксина на 4 януари

Най-рано през лятото ще има възможност за по-широка имунизация

Чакаме още 20 000 дози ваксина на 4 януари | StandartNews.com

Чакаме още 20 000 дози от ваксината на Пфайзер още на 4 януари. Те няма да пристигнат с камион, както първата пратка, а със самолет на летище София. Това съобщи главният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пред Нова тв.

Според него до края на първия месец на 2021 г. ваксината на Модерна ще получи одобрение от Европейските институции.

Дали е възможна имунизация на 20 000 човека дневно - доц. Кунчев обясни, че е много трудно, но трябва да се направи, за да спрем пандемията.

Сред първите, които ще получат ваксини, са хората от домовете за възрастни, както и учителите. После наред са учителите.

Така, както е разписано, ще получим 11 млн. дози, които трябва да стигнат за всички, важното е да искат да се имунизират, каза доц. Кунчев.

Най-рано през лятото може да имаме наличност от повече ваксини и да започне по-масова ваксинация, каза доц. Кунчев.

Той обясни, че старият съветски хладилник, в който бе сложена ваксината в Пловдив, се оказал най-надежден, защото през лятото при високите температури не е дал никакви отклонения. Всяка от видовете ваксини изисква различни начини на съхранение - при минус 20, при минус 70 и т.- н. Няма как да изградим система от превозни средства за всеки вид, каза доц. Кунчев. И добави, че няма нищо лошо в това хората да се шегуват, само да не е злонамерено.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай