Брутален локдаун в Нидерландия от утре

Затворят магазините, продаващи стоки не от първа необходимост, баровете, ресторантите и други обществени места, поне до 14 януари

Брутален локдаун в Нидерландия от утре | StandartNews.com

Нидерландия налага пълен локдаун. Причината - бързото разпространение на новия вариант на COVID-19 Омикрон, пише Би Би Си. Новите ограничения ще влязат в сила в неделя, обявиха местните власти.

Магазините, училищата, баровете, ресторантите и други обществени места, на които се струпват хора, ще останат затворени поне до средата на януари. Локдаунът се налага след среща на правителството със здравни експерти. Това са най-строгите мерки срещу разпространението на Омикрон в Европа до момента.

"Нидерландия отново е принудена да се затвори. Това е неизбежно, защото се задава пета вълна, свързана с варианта Омикрон", каза премиерът. "Тази вечер излизам пред вас в мрачно настроение. За да обобщя с една дума - Нидерландия се връща към локдауна от утре", каза Рюте.

Премиерът съобщи, че локдаунът ще бъде в сила най-малко до 14 януари, всички училища ще бъдат затворени от понеделник, а още от утре ще затворят магазините, продаващи стоки не от първа необходимост, баровете, ресторантите и други обществени места, пише dir.bg.

Да се готви Кралството

Вестник "Таймс" съобщава, че британското правителство има готов план за двуседмичен локдаун след Коледа, който включва забрана за гостуване по домовете. Според изданието новите разпоредби ще забранят напълно общуването на хора от различни семейства на закрито, освен ако не се налага спешна работа. Пъбовете и ресторантите ще минат на обслужване единствено на открито, съобщи БНР.

"Файненшъл таймс" пък пише, че премиерът Борис Джонсън е бил запознат със серия от възможности от "леки напътствия за съобразяване на хората със сегашните разпоредби до налагане на пълен локдаун". Вестникът цитира приближени на премиера , които твърдят, че той предпочита по-леката форма, но в същото време трябва да бъде реалист през заплахата от Омикрон.

Според изтекла информация от последното заседание на групата научни съветници за извънредни ситуации, видяна от Би Би Си, учените са казали на министрите, че много скоро трябва да бъдат въведени по-строги мерки. Те настояват да не се изчаква настъпването на новата 2022 година.

Всичко това става след като в петък бяга регистрирани рекордните 93 045 потвърдени случаи на заразяване с Covid-19 - най-голямата бройка откакто настъпи пандемията. Броят на постъпилите в болници в Лондон се e увеличил с близо 30% за седмица.

В Лондон обявиха извънредна ситуация, започнаха сблъсъци

В събота следобед кметът на Лондон Садик Хан обяви извънредна ситуация, за да помогне на болниците в града да се справят увеличаващия се брой пациентите с КОВИД-19 заради бързо разпространяващия се вариант Омикрон на коронавируса, предаде Ройтерс.

Предприемането на тази стъпка ще позволи по-тясна координация между различните държавни служби, след като Великобритания регистрира вчера най-големия дневен ръст на броя на новите случаи на КОВИД-19 от началото на пандемията.

Хоспитализациите и недостигът на медицински персонал се увеличават, каза Хан и добави, че след консултации е решил поради сериозността на положението да обяви днес "извънредна ситуация". "Увеличаването на броя на случаите на варианта Омикрон в нашата столица е много обезпокоително", добави Хан. Омикрон бързо стана доминиращ, броят на новите случаи рязко скочи, а броят на хоспитализираните отново расте, каза кметът.

Лондон е регистрирал 65 525 нови случая на коронавирус през последните седем дни, от които 26 418 за последните 24 часа, за които бяха съобщени данни.

Хан, който е от опозиционната Лейбъристка партия, обяви такова извънредно положение и през януари, когато ръстът на случаите на КОВИД-19 заплашваше да претовари болниците.

Според последни оценки на Омикрон се падат повече от 80 процента от новите случаи на КОВИД-19 в Лондон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай