Борисов: Няма да затваряме заради коронавируса

Главната цел е мерките да се отпуснат след края на извънредната епидемична обстановка, която изтича на 30 юни

Борисов: Няма да затваряме заради коронавируса | StandartNews.com

Няма да затваряме повече градове и села, направили сме всичко, за да укрепим болниците си. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на извънредното правителствено заседание. 

„Силата на коронавируса вече не е толкова мощна, каквато беше. Направихме всичко, за да си укрепим болниците, да се третират болните с медикаменти веднага“, каза още премиерът. 

По думите му, главна цел е мерките да се отпуснат след края на извънредната епидемична обстановка, която изтича на 30 юни. Борисов ще разговаря утре с председателя на Европейската комисия Урсула дон дер Лайен, за да „уреди“ и „капарира“ предварително ваксини срещу COVID-19.

„ЕК иска предварително да капарираме ваксини, за да може, когато излезе ваксината, да ваксинираме целия ЕС. А в София вече има протести - няма ваксина, но има протести. Ваксината е доброволна, който иска“, обясни той и посочи, че не вижда полза от масовото тестване при положение, че няма все още ваксина.

„Целта ни е от 15 до 30 юни да разхлабим още мерките и да пуснем всичко. Но срещу глупостта не можем да направим нищо - когато знаеш, че си заразен и ходиш на работа, подлагаш на риск големи групи хора. Виждате, че където има клъстери, налагаме дисциплина. В шуменското село Изгрев просто такава нямаше", обясни още Борисов.

Той изрази недоумение от поведението на заразените, които уж били интелигентни хора, но опитвали да се лекуват, да го крият, правели се на герои и излагали на риск огромен брой хора. "Където имаме клъстери, налагаме веднага мерки", отсече Борисов. И отново препоръча дистанция и дезинфекция.

Премиерът обърна внимание и на всички критикуващи мерките срещу разпространението на коронавируса. "Дистанцията и дезинфекцията си остават ключови. Не искам да коментирам дори знанията на българските професори, доктори, не може в цял свят докторите да имат едно и също мнение и да прилгават еднакви мерки. Аз разбирам, че всеки иска да се направи на интересен - и в политиката го има, и в медицината го има, но не може ключови държави с най-добрата медицина да вземат един и същи мерки, и то много по-тежки от нашите", отсече той.  "До вчера идваха да се пазарят непрекъсното, че искат да проведат лечението си в чужбина, защото там е било по-добро от българското. Колко стотици милиони даваме на здравните каси на Австрия, Германия за лечение в чужбина, и техните ли доктори сега не разбират?", попита Броисов.

Той добави също, че днес ще разпитват италианския му колега Джузепе Конте заради големия брой починали в Италия. И заключи, е нашите мерки били навременни и най-добрите, иначе и той щял да бъде клиент на прокуратурата.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай