Неделя,

Българин изолира антитяло срещу Ковид-19

От: Редактор -
Българин изолира антитяло срещу Ковид-19
A
A
A

Екип учени от университета в Питсбърг, ръководени от българин, са изолирали силно и ефективно антитяло, специфично срещу COVID-19. Резултатите от всички изпитания бяха оповестени от "Cell" - едно от най-реномираните научни списания.

Проф. Димитър Димитров стои в основата на откритието.

“Нашето антитяло се свързва с вируса много здраво и предотвратява вирусът да влезе в клетките. Така че моментът, в който има антитяло в организма - или преди инфекция, или след инфекция, то се свързва и вирусът вече не може да продължи да инфектира клетките.

Така че може да използва както за предотвратяване на инфекция, така и за трeтиране на вече инфектирани хора”, обясни пред БНР българският учен.

Проф. Димитров работи като старши изследовател в националните институти по здравеопазване в САЩ от 1990 година.

Нашата цел е да разработим лекарство, което да може да се използва за предпазване от инфектиране с този вирус или да се използва за лечение на вече заразени с вируса хора...

Предвиждаме в началото на другата година да бъде изпитвано и върху хора... От няколкостотин човека взимаме клетки, изолираме тези гени, които кодират за антитела, и ги слагаме в т.нар. библиотеки,които са 100 млрд. различни тела, например.

След това с един процес за седмица можем да отделим антитяло, което да бъде много ефективно срещу каквото искаме, който и да е вирус. Нашият метод е много бърз... Това е едновременно лекарство и ваксина.допълни проф. Димитър Димитров.

 

 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички