Неделя,

Бивш здравен министър разнищи плана за борба с ковид

От: Рачо Рачев, кадър Нова ТВ -
576
Бивш здравен министър разнищи плана за борба с ковид
A
A
A

Разписаният план срещу ковид кризата е сериозно влошен и няма да доведе до добри резултати, заяви пред Нова телевизия бившият здравен министър Илко Семерджиев.

Семерджиев очерта основните проблеми пред плана.

„Основният критерии в така наречения от новите плановици „мултифакторен анализ” е броят на интензивните легла. Те твърдят, че интензивните легла трябва да бъдат водещият фактор. Това е най-тежкият фактор, по който можем да оценяваме развитието на пандемията”, обясни бившият министър.

„Пропускаме основата на тази здравна пирамида – това е първичната здравна помощ, която се оказва от общопрактикуващите лекари. Вторият етаж е извънболничната медицинска помощ. И този етаж го пропускаме. Третият етаж е болничната помощ. Има вече разкрити специализирани над 7000 ковид легла. Отиваме в клиниките по анестезиология, реанимация и интензивно лечение. Пропускаме и тях. И отиваме директно в интензивните легла”, коментира Семерджиев.

Според него това означава, че мерки ще се вземат чак в 3 и 4 фаза. „Вместо да се опитаме да се опитаме да запазим здравите, да не стигаме до хоспитализация, ние казваме, че ще вземем мерки, когато видим, че интензивните легла са пълни”, каза той.

Според него още в началото на пандемията е направен лош избор. „Всички болници бяха превърнати в инфекциозни. Това доведе до пагубни резултати. Превърнахме болниците едва ли не в дистрибутор на заразата. А е важно всички, които боледуват, но не са с ковид, да продължат своето лечение”, обясни д-р Семерджиев.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com