Неделя,

Белгия наложи погрешка карантина на българи

От: Стандарт -
Белгия наложи погрешка карантина на българи
A
A
A

Пътуващите със самолет за Белгия на 1 септември българи от Югозападен район, където се намира и София, масово получиха текстово съобщение на телефоните си, че пристигат от червена Ковид-19 зона и трябва да се самоизолират за 14 дни. В ново съобщение белгийските власти изпратиха и уникален код-направление за теста, което ги поставя директно в системата за Ковид-19 проследяване. Оказа се обаче, че е станала грешка, пише Монитор. 

Изненадата за пътуващите беше голяма, тъй като повече от седмица Югозападен район е в оранжевата зона на списъка, представен на уебсайта на Външното министерство на кралството. За страните и регионите, които белгийските власти са поставили в оранжевата зона 14-дневната карантина и тест, направен в Белгия, са препоръчителни, а не задължителни.

Според същия сайт от 3 септември вече няма нито един български регион в червената зона. При всички промени относно поставянето на регионите в България в една от трите зони, белгийските власти официално уведомяват и българските си колеги. Вероятно фалшивите съобщения, които бяха генерирани масово, се дължат на проблеми със системата.

Оставането вкъщи за 14 дни и тест обаче важи за хората, идващи от страни и региони обозначени в червената зона и според регулацията в кралството по време на карантината може да се излиза навън само в изключителни случаи - за посещение при лекар, за покупки в аптека или супермаркет. Всяко друго напускане на дома или приемане на посетители, се забранява. При пренебрегване на тези разпоредби глобите са солени.

На летище Завентем в Брюксел център за тестване все още няма. От информацията на летището дават уебсайт https://www.info-coronavirus.be/nl/testen/, където пътниците могат да потърсят информация за лаборатории за тестване. Тези лаборатории работят само с предварително записване, а някои изискват и направление от личен лекар, независимо от кода, които е получен в текстовото съобщение. Цените за теста варират.

Всъщност всички, на които предстои пътуване в Белгия, трябва да попълнят и изпратят 48 часа преди пътуването специален формуляр за локация на пътници, които е публикуван на страницата на Белгийското външно министерство. В него пътникът трябва да посочи имената си, номера на личната си карта, номера на мобилния си телефон, номера на полета, с които ще пристигне, запазеното място, както и къде ще отседне в Белгия. 

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички