Балтов каза кога свършва ужасът с Ковид

В края на лятото може да постигнем колективния имунитет

Балтов каза кога свършва ужасът с Ковид | StandartNews.com

Кога свършва ужасът с пандемията от Ковид-19? Отговор на този въпрос даде шефът на „Пирогов” проф. Асен Балтов. Силно се надявам до края на юни да имаме над 50 % ваксинирани от населението на България. Добавяме и тези, които са преболедували. Мисля, че много скоро след това ще постигнем заветните 70 % колективен имунитет, заяви професорът. Ако имунизацията се осъществи с тези темпове, това означава, че в средата на лятото ще можем да си отдъхнем.

„Имаме 500 хил. ваксинирани в България, които са с две дози, надявам се, че ще постигнем около 2.5-3 млн. в края на юни, за да живеем малко по-нормално", заяви още проф. Балтов.

По думите му проблемът е в доставката. "В момента, в който имаме достатъчно ваксини, този процес ще нарасне и ще стане устойчив", каа шефът на „Пирогов”, който даде брифинг пред болницата. Той отговори и на въпрос как ще гласуват хората от Ковид-отделенията. "В "Пирогов" сме създали необходимата организация. Ние винаги откриваме една секция за тези, които са хоспитализирани. За тези, които са в Ковид-отделенията има определена мобилна секция", допълни още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай