Ангелов: Шефовете на болници да забравят отпуските

До понеделник здравни заведения в София трябва да са с ковид зони

Ангелов: Шефовете на болници да забравят отпуските | StandartNews.com

Всички директори на областните РЗИ-та и шефове на болници трябва да бъдат по местата си, Те са здравните министри по места, каза министър проф. Ангелов по време на брифинга на НОЩ. "Призоваваме директорите да не излизат в отпуск", каза той. И даде за пример здравно заведение, в което ковид отделението е пълно, лекарите изнемогват, а шефът излязъл в отпуск. "Генералите трябва да са по местата си в битката", подчерта проф. Ангелов.

Всички болници в София трябва да имат ковид зони до понеделник. Заповедта за това ще разпише столичното РЗИ, съобщи неговият шеф д-р Данчо Пенчев. 

София държи първо място в червената зона с най-много хоспитализирани пациенти - 425 случая. На второ място е Пловдив с 208. Следват Благоевград- 197, Бургас - 97, Шумен - 82.

"Изместването от зелената към червената зона в България продължава и на практика в "зелената зона" остана само една област това е Видинската - с под 20 заболели на 100 000 население. А голяма част от областите преминаха в "оранжевата зона". Там са най-много - 14 области. И в "червената зона" в момента има 6 области: Благоевград, Габрово, Сливен, София град, Търговище и Шумен.", обяви националният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Не може да се хванат териториални закономерности. Там където има отделни събития или епидемични взривове в - заведения, фабрика и пр., се повишава заболеваемостта и след вземането на мерки случаите се овладяват. Но това е непрекъснат процес по отношение на заболеваемостта.

"Учудващото е, че въпреки значителният ръст в България, ние запазваме мястото си в класацията в ЕС. Със 136 заболели на 100 000 население, ние сме на 22-ро място сред тези страни и на 4-то място на Балканите. По смъртност минаваме едно място назад: 9-то място в ЕС и 4-то място на балканския полуостров" , коментира националният здравен експерт доц. д-р Ангел Кунчев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай