Абитуриентски бал докара COVID-19 на 23-ма

60% от присъствалите на тържеството във Велико Търново за заразени, възможно е учител, пътувал до Гърция, да е донесъл вируса

Абитуриентски бал докара COVID-19 на 23-ма | StandartNews.com

60% от присъствалите на бал на частна гимназия във Велико Търново са с положителни проби за коронавирус, съобщи Нова тв. Абитуриентите са празнували заедно, били са и на дискотека. Не е ясно откъде е тръгнала заразата и дали има още заразени от близките на абитуриентите. 

Има съмнения, че учител, който е пътувал до Гърция, е донесъл вируса. Засега обаче това не е потвърдено.

В събота община Велико Търново е била основно дезинфекцирана, някои от служителите са карантинирани. В изолация е и кметът Даниел Панов.

Става въпрос за  присъствалите на абитуриентския бал на Американския колеж „Аркус“, съобщиха по-рано от Регионалната здравна инспекция в града, цитирани от БНР. Положителните проби на учители, ученици и придружители са 15.

Тържеството на училището се проведе на 27 юни, а общо 42-а души са присъствали – 23 са заразени. „Данните са показателни за наличие на епидемично огнище в ЧПГ „Аркус“, посочват от РЗИ-Велико Търново.

Установени са потвърдени случаи на COVID-19 при лица, които не са присъствали на бала на училището, но били в дискотека с абитуриентите същата вечер.

В дискотеките бяха взети всички противоепидемиологични мерки, увериха от общината, от където предварително са изпратили предупредителни писма за тържеството.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай