Събота,

7 часа след ваксината: Ангелов е добре

От: Стандарт -
178
7 часа след ваксината: Ангелов е добре
A
A
A

Чувствам се изключително добре. Нищо не се е променило от вчера до днес. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, който се ваксинира по-рано днес, пред bTV. 

"Всичко зависи от индивидуалната чувствителност на всеки и от имунната му система. При мен няма нито една от очакваните реакции. Чувствам се изключително добре. Бяха ми дадени указания от лекарите, които ме прегледаха, да следя всяка една промяна в състоянието си и да докладвам. Аз самият съм свикнал да се самонаблюдавам, следя си и температурата. На мястото на убождането няма болка", допълни той.  

"Аз благодаря за интереса на всички медии, защото много искам с протегнатата ръка да направим един силен отбор, с който да продължим битката. Бяхме подготвени за по-малко журналисти. Постарахме се за 7-8 минути да приключат манипулациите. Най-голямото събитие е мощната подкрепа на Българската православна църква. Моите благодарности. Никога няма да го забравим", каза здравният министър. 

"Тази година не съм си правил противогрипна ваксина, тъй като не попадам в групата за рискови фактори. Правил съм си ваксина само за ковид-19. Двете ваксини са абсолютно съвместими и няма проблем да се ваксинирате и с двете", обясни проф. Ангелов.
Той допълни, че според препоръките на специалистите, трябва да минат няколко месец от излекуването, за да се ваксинират и тези, които са изкарали коронавируса. 

"Очаквам до края на годината да се справим с всички български граждани, които искат да се ваксинират. Очаквам да обхванем 70% от българското общество. Изключително обнадежден съм. Желаещите да се ваксинират стават все повече. Хората разбират, че това е единственото спасение", смята проф. Ангелов.  

"В началото на следващата година очакваме останалите количества от 62 500 ваксини. Ще разгърнем мащабна кампания, за която се готвим от месеци. Ваксините на Moderna също се очакват през месец януари и ще направим кампания, с която да обясним какви са плюсовете от ваксинирането. Настоявам всяка една от фирмите производители да отговори на всички въпроси. 

В този живот остава това, което сме направили, а не коментарите по това, което сме направили. Камионът, с който бяха доставени тези ваксини, поддържа същата температура като този, който докара ваксините от Европа.

Следващите доставки ще пристигнат с камиони на фирмите производител и ще поставят ваксините директно във фризерите във всяко РЗИ, които поддържат температура -70 градуса. Производители с такива камиони помагат навсякъде по света. Ние сме благодарни за тази протегната ръка", каза здравният министър. 

Няма никакъв проблем с това бусове за хранителни продукти да возят първата партида COVID ваксини у нас, но следващите доставки ще се извършат с хладилни камиони на производителя на препарата „Пфайзер“ и количествата ще отидат директно в специалните фризери на отговорните здравни инспекции в страната, каза проф. д-р Костадин Ангелов. Той отново нападна авторите на иронични коментари кренвиршите, с които бяха брандирани ангажираните вчера товарни автомобили, като подчерта, че шегите „разколебават и докосват страховете на българските граждани“.

"2021 ще бъде година на надеждата. Искам българските граждани да бъдат убедени, че ще вложа цялата си сила и енергия да направя каквото мога за всеки български граждани. Аз категорично не желая и не държа да бъда харесван, но държа да бъда полезен на българските граждани и те ще разберат това", заключи проф. Ангелов.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com