67 заразени, мислят мерки за тировете

Шофьори може да остават под карантина, предприятията работят на екипи

67 заразени, мислят мерки за тировете | StandartNews.com

67 са вече заразените с коронавирус у нас. Това съобщи ръководителят на кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА. Сутринта той е имал среща с премиера Бойко Борисов, на която са обсъдили още мерки за предотвратяване на заразата. Основната от тях е да се ограничи струпването на хора на открито. Щабът предлага на премиера да не се събират на едно място повече от двама възрастни. На опашките пред хранителните магазини да се спазва разстояние от 2 метра, каза ген. Мутафчийски.

ВИЖ ОЩЕ: Опашката пред супера – през 2 метра

Подробно е бил разгледан въпросът с пристигащите тирове. Предложени са няколко варианта като единият е шофьорът да не бъде пращан на следващ курс, а да бъде поставен под карантина.

За да не се блокира икономиката, продължава движението на тирове дори през затворени граници, но възниква въпросът как да се процедира с техните шофьори, каза Мутафчийски. Обсъдени са били три варианта: Първият е, ако пристигне тир с български шофьор от рискова дестинация, той да няма следващ курс и да бъде поставен под карантина. Вторият вариант е, когато на български шофьор, завърнал се от рискова страна, предстои нов курс, той да бъде поставен в социална изолация по време на разтоварването и товаренето на камиона. Третият вариант е за чужди шофьори, които трябва да бъдат поставени в социална изолация по време на разтоварването, а след неговото приключване да напусне страната ни до 12 часа.

"За промишлените предприятия също има дадени правила – там се работи на екипи", уточни генералът. Той съобщи, че и ВМА работи на дву- и три екипен принцип. Ние трябва да пазим медицинския персонал да се включи, когато се разгори огъня с пълна сила, каза Мутафчийски.

"Щабът се свърза с редица фирми, които приготвят готова храна. Повечето от фирмите разполагат с технологии за приготвянето на истинска храна без консерванти, приготвя се вакуум и може да изкара до три месеца. Препоръчахме тези фирми да се свързват с фирми за онлайн доставки на храна", каза ген. Мутафчийски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай