Вторник,

6 варианта на коронавируса

От: СТАНДАРТ -
6 варианта на коронавируса
A
A
A

Коронавирусът се проявява по 6 различни начина. Това установиха британски учени, които анализираха данните от мобилното приложение за проследяване на симптомите на COVID-19, съобщи Ройтерс.

ВИЖ ОЩЕ: Откриха първия симптом на К-19

Изследователи от "Кингс колидж" в Лондон установиха, че тези шест варианта на болестта се характеризират с определен набор от различни симптоми и са свързани с нивото на острота на инфекцията, включително с евентуалната необходимост пациентите да получават помощ, за да дишат.

Новите данни ще помогнат на лекарите да прогнозират кои пациенти с COVID-19 са изложени на най-висок риск и вероятно ще се нуждаят от болнично лечение при следваща вълна на заразата.

"Ако можете да прогнозирате кои хора ще се нуждаят от помощ на петия ден, ще имате достатъчно време да се погрижите за тях, да наблюдавате нивата на кислород в кръвта и на кръвната захар и да гарантирате, че са достатъчно хидратирани", казва д-р Клеър Стийвс, съавтор на изследването.

Кашлица, треска и загуба на обоняние са най-често изтъкваните симптоми на Ковид-19. Другите симптоми като главоболие, мускулни болки, умора, диария, объркване, загуба на апетит и недостиг на въздух, са добавени при новото изследване. Развитието на болестта също варира значително - от леки, грипоподобни симптоми или обрив до остри симптоми и смърт, пише ДарикНюз.

Резултатите от изследването бяха огласени, но все още не са оценени от независими експерти. Според авторите му симптомите в шестте варианта на болестта се групират така:

1. Грипоподобни без треска, които включват главоболие, загуба на обоняние, мускулни болки, кашлица, възпалено гърло, болка в гърдите, липса на повишена температура

2. Грипоподобни симптоми с температура - с главоболие, загуба на обоняние, загуба на апетит, диария, възпалено гърло, болки в гърдите, без кашлица

3. Стомашно-чревни - с главоболие, загуба на обоняние, загуба на апетит, диария, възпалено гърло, болки в гърдите, без кашлица.

Следват по-острите варианти на болестта:

4. Ниво едно на тежка форма, умора - симптомите са главоболие, загуба на обоняние, кашлица, треска, промяна на гласа, болка в гърдите, умора.

5. Ниво две на тежка форма, объркване - главоболие, загуба на обоняние, загуба на апетит, треска, промяна в гласа, възпалено гърло, болка в гърдите, умора, объркване, мускулни болки.

6. Ниво три на тежка форма, коремни и дихателни проблеми - главоболие, загуба на обоняние, загуба на апетит, кашлица, треска, промяна на гласа, възпалено гърло, болка в гърдите, умора, объркване, мускулни болки, недостиг на въздух, диария, коремна болка.

Пациенти с последните три изброени варианта на болестта е по-вероятно да се нуждаят от болнично лечение и от помощ при дишане, казват учените. 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички