28 се струпали на заразния КСНС при Радев. Един остава свободен

За лицата със завършен ваксинационен процес и бустерна доза карантината е пет дни

28 се струпали на заразния КСНС при Радев. Един остава свободен | StandartNews.com

Здравните власти, които се свързали с председателя на Народното събрание Никола Минчев, първо го попитали за хората, които са присъствали на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента Румен Радев. 28 души са присъствали на това заседание, само с един човек не можахме да се свържем, но предполагам, че това ще стане тази сутрин, обяви пред бТВ директорът на Столичната районна здравна инспекция д-р Данчо Пенчев.

Той уточни, че само заместник-председателят на парламента Кристиан Вигенин от всички участници в КСНС няма да е под карантина, тъй като е преболедувал Covid-19 през последните три месеца преди контакта с Минчев, а останалите ще са вкъщи за седмица.

Директорът на СРЗИ каза още, че процедурата по поставяне под карантина на контактните на председателя на Народното събрание е стартирала на 11 януари, като това се брои и за първия им ден от изолацията, въпреки че положителният резултат от теста е излязъл на 10 януари вечерта.

"За лицата със завършен ваксинационен процес и бустерна доза карантината е пет дни, тъй като на петия ден се прави тест и ако той е отрицателен, карантината се вдига", обясни д-р Данчо Пенчев.

По думите му, лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов също е с предписание от СРЗИ за поставяне под карантина. На въпрос, ако Костадинов наруши изолацията, какво следва, д-р Пенчев обясни: "Органите на МВР са тези, които проверяват лицата под карантина. Ако Костадинов се появи на публично място, има административно-наказателни мерки - ще му бъде съставен акт".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай