2 млн. ваксинирани до края на юни очаква Балтов

Ще живеем по-спокойно, каза шефът на Пирогов

2 млн. ваксинирани до края на юни очаква Балтов | StandartNews.com

До края на юни, при добро стечение на обстоятелствата и нормално зареждане с ваксини, може да стигнем до 2 млн. ваксинирани с 2 дози. Прогнозата направи пред Нова телевизия директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов. По думите му тогава ще можем да живеем и малко по-спокойно.

 „От ваксиниране се нуждаят около 4 милиона. От тях 50% да се ваксинират, това са 2 милиона. Като сложим преболедувалите и децата, ще бъде създаден колективен имунитет и ще живеем малко по-спокойно. Правим всичко възможно това да се случи”, коментира  проф. Балтов . По думите му днес ще бъдат изчерпани наличните в страната при лични лекари и центрове за ваксинирани дози ваксини на АстраЗенека, които са около 10 хиляди дози.

 „Цялото количество ще бъде поставено, защото диапазонът между първа и втора доза е 70 дни”, обясни проф. Балтов. Втора доза се пазела за около 20 000 ваксинирани с Pfizer и Moderna. От тези ваксини се пазят още около 50 000 дози за районните и секционните избирателни комисии. По думите му тези количества ще бъдат освободени след 10 март, ако не бъдат използвани.

Проф. Балтов обясни, че ако в в събота пристигнат 52 хиляди дози ваксини на АстраЗенека, отново ще бъдат отворени „зелените коридори”. Според Балтов коридорите трябва да останат дълго време отворени, заради  това, че в страната има около 500 000 здравно неосигурени, които нямат лични лекари, за да ги ваксинират.

Проф. Балтов обясни, че леглата в болниците плавно се пълнят. Около 50% са заетите легла за средно тежки случаи на коронавирус, около 55% са заетите интензивни легла. „В „Пирогов” в момента има около 40 за среднотежки пациенти и 12 интензивни легла”, поясни шефът на най-големия спешен център у нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай