2 млн. българи в опасност, медици искат строга мярка срещу ковид

Интересът към имунизация е нисък, повечето хора смятат, че ковид няма да ги засегне

2 млн. българи в опасност, медици искат строга мярка срещу ковид | StandartNews.com

Днес е последният ден на извънредната пандемична обстановка в България. Въпреки това обаче не е дошъл краят на разпространението на коронавируса, а управляващите и здравните специалисти нямат единно решение как да се опазят българите в случай, че се появи нова вълна на заболяването.

"Ваксинацията за коронавируса трябва да е задължителна", заяви пред бТВ проф. Красимир Гигов, бивш председател на Националния ваксинационен щаб и генерален директор на Българския червен кръст. „Не може да има толкова страни със стара демокрация, в които ваксинацията е задължителна, а у нас да не е“, категоричен е Гигов.

По думите му интересът към имунизация е нисък, защото повечето хора смятат, че коронавирусът няма да ги засегне. „Трябва да се търси балансът между здравеопазване, икономика и политика, но когато политиката натежава, резултатът не е добър. При нас беше политическо решение ваксинацията да е доброволна и резултатът го виждаме“, каза Гигов.

За отпадането на мерките срещу коронавируса Гигов коментира, че маските е трябвало да останат задължителни. „Сметките показват, че има около 2 милиона души от населението у нас, които изобщо не са се срещали с коронавируса. Те са потенциален пациент на болниците“, посочи Гигов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай