Петък,

116-годишна жена пребори COVID-19

От: Мартина Суботинова -
173
116-годишна жена пребори COVID-19
A
A
A

116-годишна жена в Турция е оцеляла от COVID-19, според сина й, което я прави един от най-възрастните пациенти, победили болестта

 Айше Каратай вече е преместена в нормално отделение, каза нейният син Ибрахим Каратай пред информационната агенция Демирйорен, пише Марица.

„Майка ми се разболя на 116 -годишна възраст и остана в интензивното отделение три седмици. Сега здравето ѝ е много добро и тя се подобрява“, каза той.

Френската монахиня сестра Андре се възстанови от COVID-19 през февруари, дни преди 117-ия си рожден ден. Тя е вторият най-възрастен жив човек в света.

Айше, от Емирдаг в Афьонкарахисар, западна Турция, беше лекувана в градската болница Ескишехир, след като се разболя и даде положителен тест за COVID-19 миналия месец.

Ибрахим каза, че е получила само една доза от китайската ваксина Sinovac, преди да се разболее, като добави, че вероятно е била заразена от член на семейството.

„Може би, ако беше получила втората доза от ваксината, щеше да се възстанови по-лесно“, каза той и добави, че някои други хора от Емирдаг са имали вируса, но тези, които не са били ваксинирани, сега са в интензивното отделение. „Ваксинираните се възстановяват, без да бъдат хоспитализирани“, каза той и благодари на болничния персонал за грижите за майка му.

Айше е родена по време на Османската империя, когато точните дати на раждане рядко се записват официално.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички