Знаков руски олигарх с разкритие за икономиката на страната

Тя издържа на санкциите, наложени й от западните страни заради инвазията в Украйна

Знаков руски олигарх с разкритие за икономиката на страната | StandartNews.com

Руската страна издържа на санкциите, наложени й от западните страни заради инвазията в Украйна, посочва олигархът Олег Дерипаска пред "Файненшъл таймс", предупреждавайки, че надеждите на Запада да използва този инструмент от 19 век, за да сложи край на войната или да предизвика смяна на режима, са обречени на неуспех, предаде Ройтерс.

Руският президент Владимир Путин "стяга" икономиката на стойност 2,1 трилиона долара за дълга война в Украйна и многократно е заявявал на Запада, че не е успял да отслаби Русия. Според прогнозите руската икономика ще нарасне с 2,8% тази година и с 2,3% догодина.

Надеждите на Запада да предизвика бърза икономическа криза в Русия се оказаха напразни: вторият по големина износител на петрол в света няма проблеми да продава на световните пазари, а търговията с Китай - и с някой други страни - процъфтява.

"Бях изненадан, че частният бизнес ще е толкова гъвкав. Бях повече или по-малко сигурен, че до 30 процента от икономиката ще се срине, но се оказа много по-малко", заявява 55-годишният Дерипаска пред "Файненшъл таймс".

Той отбелязва, че огромното богатство на Русия от природни ресурси я прави твърде привлекателна за мнозина, включително Китай и други страни, за да я изоставят, както и че надеждите на Запада да използва санкции, за да промени статуквото, са обречени.

След нахлуването на Русия в Украйна на самият Дерипаска бяха наложени санкции от страна на Великобритания заради предполагаемите му връзки с Путин. Той оспорва санкциите по съдебен път.

"Дали вярвам, че санкциите ще спрат (войната) или ще доведат до смяна на режима, или по някакъв начин ще ни доближат до края на конфликта... Не. Трябва да имаме и друго решение", казва той, цитиран от "Файненшъл таймс".

Дерипаска, който е учил физика в Московския университет, започва да търгува с метали след разпадането на Съветския съюз и натрупва състояние, като изкупува дялове в алуминиеви заводи. През 2000 г. той основава компанията "РУСАЛ", която обединява "перлите" на съветската алуминиева индустрия в единен холдинг. Тази година руското издание на "Форбс" го класира на 54-то място по богатство в Русия със състояние, равняващо се на 2,5 млрд. долара, отбелязва Ройтерс.

Магнатът заявява, че се съмнява, че санкциите, които той определя като инструмент от 19 век, ще работят като чудодейно оръжие в глобализирания свят.

"Да, има военни разходи и всички тези видове субсидии и правителствена подкрепа, но все пак това е изненадващо слабо забавяне (на икономиката - бел. ред.)... Частната икономика намери своя начин да работи и то успешно", посочва той.

През 2018 г. Съединените щати наложиха санкции на Дерипаска и други влиятелни руснаци, които според Вашингтон печелят от "злонамерените дейности" на руската държава по света.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай