Жестоки боеве в Украйна, удариха близка руска военна база

Медии предадоха за взривове в руската военновъздушна база „Енгелс“

Жестоки боеве в Украйна, удариха близка руска военна база | StandartNews.com

И в празничните дни не стихват военните действия в Украйна. Съобщава се за нови ракетни удари в Донецка област. Руски и украински медии предадоха за взривове в руската военновъздушна база „Енгелс“, намираща се близо до границата с Украйна.

Украинското командване съобщи, че руските войски са обстрелвали десетки градове в Украйна през вчерашния първи ден от коледните празници. Русия е извършила над 10 ракетни нападения по Купянския район в Харковска област, обстрелвала е над 25 града по фронтовата линия между Купянск и Лиман, както и близо 20 в Запорожка област, посочиха украинските военни. 

Информацията за инцидент във военновъздушната база „Енгелс“ в руската Саратовска област се проверява, но няма щети по гражданската инфраструктура, съобщи местният губернатор Роман Бусаргин. По-рано украински и руски медии съобщиха, че са били чути взривове в базата, намираща се само на няколкостотин километра от фронтовата линия в Украйна. Украинската агенция Укринформ отбелязва, че именно от тази база се извършват всички масирани руски ракетни атаки срещу Украйна. 

В традиционното си вечерно видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски призова сънародниците си да бъдат готови за всякакви сценарии и да внимават за обявяването на въздушна тревога в оставащите дни до края на годината. „Трябва да разберем, че врагът ни се опитва да направи това време тъмно и сложно за нас. Русия през тази година загуби всичко, но тъмнината няма да ни попречи да доведем окупаторите до нови поражения”, каза Зеленски. 

Междувременно генералът от украинската армия и бивш заместник-секретар на украинския Съвет за национална сигурност Сергий Кривонос заяви, че Украйна трябва да се готви за продължителна война. Според него украинците не трябва да подценяват способностите на врага, тъй като руснаците вече са мобилизирали 300 хиляди души, а са способни да привикат още половин милион.

Външният министър Дмитро Кулеба пък каза, че украинските военни ще имат всичкото необходимо оръжие и това е само въпрос на време. По думите му има психологически, логистични и политически причини то да не бъде предоставено веднага. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай