Четвъртък,

Жестока обида! Забиха украинско знаме на връх Путин

От: Рачо Рачев -
3863
Жестока обида! Забиха украинско знаме на връх Путин
A
A
A

Полицията в Киргизтан разследва появата на украинско знаме на връх, кръстен на руския президент Владимир Путин, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Интернет потребителка, представяща се като алпинистка, публикува в Туитър видеозапис, показващ украинското знаме, веещо се редом до плочка, съобщаваща, че върхът с височина 4446 метра е кръстен на името на Путин. "Вандали са го донесли и поставили тук, ние нямаме никаква идея кои са те", заяви тя, добавяйки емотикон, намекващ за сарказъм.

Киргизстан е планинска бивша съветска република в Централна Азия, която е верен съюзник на Москва.

Полицията в столицата Бишкек каза, че е говорила с двама алпинисти, които според рейнджър са се насочили към връх Путин във вторник вечерта. Двамата били разпитани като свидетели и обяснили, че са открили знамето, след като изкачили върха, и го снимали с телефон.

Интернет потребителката, публикувала видеото, потвърди, че тя и друг алпинист са били разпитани от полицията и призовани да се явят и днес. Хората, натоварени с премахването на знамето, междувременно им се обадили, за да питат по кой път да минат, добави тя.

Украинското знаме бе премахнато от връх Путин още вчера. На негово място бе поставен националният флаг на Киргизстан.

Председателят на националната катераческа федерация Едуард Кубатов каза пред АФП, че е прибрал украинското знаме по собствена инициатива, и увери, че е направил това без каквито и да било политически мотиви. "Съжалявам, че бях въвлечен в политиката... но съм сигурен в едно: над киргизстанските планини трябва да се вее киргизстанското знаме", отсече той.

Върхът бе кръстен на Путин през 2011 г., когато руско-киргизстанските отношения бяха в подем след революцията в централноазиатската страна през предходната година. От 2002 г. друг връх в Киргизстан носи името на първия руски президент - Борис Елцин.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com