Зеленски търси спасение от Путин в Китай, кого помоли за помощ

Украинският президент подчерта, че Китай може да повлияе политически и икономически на Русия

Зеленски търси спасение от Путин в Китай, кого помоли за помощ | StandartNews.com

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че би искал да проведе преки разговори с лидера на Китай Си Дзинпин във връзка с конфликта и призова Пекин да окаже влияние върху Москва относно военните действия.

"Искам да говорим директно. Преди година имах един разговор с президента Си Дзинпин", заяви Зеленски в интервю, публикувано в хонконгския вестник "South China Morning Post". 

Тогава китайският лидер се е изказал топло за двустранните връзки, твърди той. След 24 февруари Киев официално поиска разговори с Пекин, "но не сме водили такива, въпреки че мисля, че това би било полезно", каза Зеленски.

Украинският държавен глава подчерта, че Китай е "много силна държава и икономика и затова може да повлияе политически и икономически на Русия". 

Според него, без китайския пазар Русия ще се почувства в пълна икономическа изолация. Зеленски изрази също така разбиране относно желанието на Пекин да запази "балансирано" отношение към случващото се в Украйна, пише БГНЕС. 

"Разбира се, много бих искал Китай да преразгледа своето отношение към Русия", допълни той.

Запитан дали би приветствал помощта на Пекин за възстановяване на разрушената инфраструктура в страната си, Зеленски заяви, че се надява Китай, китайският бизнес и целият свят да допринесат за този процес.

Китай се въздържа да осъди нахлуването на Русия в Украйна. Пекин изрази мнение, че Западът е изиграл важна роля в разпалването на враждебност в Украйна спрямо Русия и конфликта между двете страни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай