Зеленски тропна с крак, голяма закана

По време на международна конференция

Зеленски тропна с крак, голяма закана | StandartNews.com

Украинският президент Володимир Зеленски се зарече днес да сложи край на руската окупация на Кримския полуостров и на всички други украински територии, намиращи се под контрола на Москва, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Русия установи контрол върху Крим и ги анексира през 2014 г. - стъпка, която не бе призната от повечето държави по света. След като силите на Москва нахлуха в Украйна през февруари миналата година, Русия установи контрол върху още украински територии. Киев предприе контраофанзива, за да си върне териториите.

„Ще сложим край на окупацията на Крим и на всички останали украински територии, които, за съжаление, все още са окупирани", каза Зеленски на международна конференция, посветена на Крим и наречена Международна кримска платформа, в която по думите на украинския лидер са взели участие представители на над 60 държави и международни организации.

Той каза, че украинските сили напредват в рамките на контраофанзивата, започната от Киев в началото на юни, но не даде повече подробности.

На Международната кримска платформа имаше видеообръщения на световни лидери, сред които на турския президент Реджеп Ердоган и на френския държавен глава Еманюел Макрон.

Ердоган заяви, че Анкара не признава анексията на Крим от Русия и подкрепя териториалната цялост на Украйна. Той каза още, че Турция работи за запазване на отворени канали за комуникация с надеждата, че може да бъде постигнат „справедлив и траен мир".

Литва ще предаде на Украйна системи за ПВО НАСАМС още през септември. Това написа в акаунта си в социалната платформа "Екс" (известна до неотдавна като „Туитър") литовският президент Гитанас Науседа след среща с Володимир Зеленски.

„Днес в Киев казах на скъпия си приятел Володимир Зеленски, че Литва ще подкрепя Украйна до победа. Литва ще достави следващия месец на Украйна системи за ПВО НАСАМС.

От своя страна, Зеленски благодари на Науседа за подкрепата.

„Благодарих на господин Гитанас за силната и трайна подкрепа за Украйна от страна на Литва. За военната помощ, формулата на мира, износа на зърно, възстановяването и по други въпроси. Между нас има пълно взаимно разбиране и готовност за съвместна работа", написа Зеленски.

Двете страни отбелязаха първостепенната важност на военната и техническа подкрепа, включително на обучението и рехабилитацията на украински военнослужещи.

В тази връзка Зеленски информира Науседа за актуалната обстановка на бойното поле и спешните нужди на украинските войници, като благодари на литовската страна за неотдавнашното ѝ решение да оказва дългосрочна подкрепа на Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай