Зеленски с ключово обещание към руските войници

Частичната мобилизация в Русия е в пълен ход

Зеленски с ключово обещание към руските войници | StandartNews.com

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че регионите на Украйна, където се провеждат референдуми за присъединяване към Русия, ще бъдат под „пълна защита" на Москва, ако влязат в състава на федерацията. Допитванията продължават. Украинският президент Володимир Зеленски призова руските войници да се предават, предава БНТ.

Украинският президент Володимир Зеленски обеща подкрепа за всеки руски войник, който се предаде в плен.

"Украйна гарантира три неща на всеки предал се руски войник. Първо, ще бъдете третирани цивилизовано, второ, никой няма да знае обстоятелствата по предаването ви и трето, ако не искате да се връщате в Русия или да бъдете разменени, ще намерим начим да осигурим и това", заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна. 

Референдумите в четири украински области продължават до вторник. Според резултати от екзитпол 93 процента от гласувалите в Запорожка област са подкрепили влизането ѝ в Руската федерация.

Москва обвини Киев в атака на запорожката ядрена централа.

"Предотвратихме опити на украинските сили да обстрелят територията на ядрената централа с осем дрона-камикадзета.Те бяха свалени.Нивата на радиация на запорожката АЕЦ остават нормални", заяви Игор Конашенков, говорител на министерството на отбраната на Русия.

Частичната мобилизация в Русия е в пълен ход.

"Получих повиквателна, мобилизираха ме. Разбира се, трябва да си припомня всичко, защото за 11 години забравих много неща. Аз съм ветеран", заяви Игор Иноземцев, резервист в Калининград.

В същото време протестите срещу мобилизацията продължават. Жени в сибирския град Якутск се събраха на демонстрация. Тя последва протести в други руски градове, повечето от арестуваните са в Москва и Санкт Петербург.

Финландия продължава да отчита натоварен трафик на границата си с Русия. Само вчера в страната са влезли 8572 руски граждани. За сравнение влезлите във Финладия руснаци миналата седмица са били малко над 5000.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай