Зеленски с добри новини. Ето какво каза за АЕЦ "Запорожие"

Комплексът, най-голямата ядрена централа в Европа, е окупиран от руските сили

Зеленски с добри новини. Ето какво каза за АЕЦ "Запорожие" | StandartNews.com

Заради инцидента със спирането на АЕЦ "Запорожие" снощи, президентът на Украйна Володимир Зеленски призова международната общност да засили натиска върху Русия.

Той поиска руските военни да излязат от атомната електроцентрала веднага, за да не се стигне до глобална радиационна катастрофа.

Критичната ситуация с временно изключената от експлоатация АЕЦ "Запорожие" засили страховете от ядрена катастрофа в Украйна.

Положението е овладяно само благодарение на задействаните аварийните резервни дизелови генератори на централата, за да се осигури необходимата за работата ѝ електроенергия, съобщи президентът Володимир Зеленски. 

По думите на Зеленски за първи път в историята, Запорожската атомна електроцентрала е спряла работа.

"Това стана след като руски обстрел повреди последната действаща линия на електропроизводството на централата към украинската енергийна система. Дизеловите генератори веднага започнаха да осигуряват енергия на самата АЕЦ, за да я поддържат след спирането. Светът трябва да разбере каква заплаха представлява това. Ако дизеловият генератор не беше включен, ако автоматиката и персоналът на нашата централа не бяха работили след спирането на тока, сега щяхме да бъдем принудени да преодолеем последиците от радиационна авария", заяви украинският държавен глава.

Комплексът, най-голямата ядрена централа в Европа, е окупиран от руските сили и се управлява от украински работници от първите дни на 6-месечната война.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай