Зеленски посрещна неочакван гост от САЩ. Кого прати Байдън

Америка твърдо подкрепя Украйна, заяви Нанси Пелоси

Зеленски посрещна неочакван гост от САЩ. Кого прати Байдън | StandartNews.com

Председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси и група конгресмени пристигнаха в Киев. Те вече са разговаряли с президента Володимир Зеленски, предадоха „Ройтерс” и БТА.

Пелоси заявява във видеоматериала, че визитата е израз на благодарност за „вашата борба за свобода…Вашата борба е борба в името на всеки. Решени сме да сме до вас докато борбата свърши“, казва още Пелоси във видеото, споделено от Зеленски в Туитър.

Пелоси, която представлява в Конгреса на САЩ щата Калифорния, е най-високопоставеният американски лидер, който посещава Киев от началото на войната. В американската държавна йерархия председателката на Камарата на представителите се нарежда веднага след вицепрезидента на страната. Визитата й е ясен знак за продължаващата подкрепа за европейската държава в борбата й срещу Русия, съобщава Асошиейтед прес.

„Нашата делегация дойде в Киев, за да изпрати ясно и отчетливо послание към целия свят: Америка твърдо подкрепя Украйна“, каза Пелоси в разпространено днес изявление.

Видеоматериалът, разпространен от Зеленски, показва Пелоси и други членове на делегация на американския Конгрес в Киев. В делегацията са конгресмените Джейсън Кроу, Джим Макгавърн, Адам Шиф, Грегъри Мийкс, Барбара Лий и Бил Кийтинг. Мийкс е председател на комисията по външните работи на Конгреса, а Шиф – на комисията по разузнаването.

Полоси обяви, че след Киев американската делегация ще посети югоизточна Полша и Варшава, за да се срещне с президента Анджей Дуда и други високопоставени полски служители.

Пелоси каза още, че делегацията ще благодари на „нашите полски съюзници за тяхната решимост и хуманитарни усилия“.

Визитата на делегацията на Конгреса в Киев не беше предварително обявена, отбелязва АП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай