Зеленски получи най-важното обещание от Джо Байдън

Американската страна обяви нова военна помощ за Киев с акцент върху ПВО

Зеленски получи най-важното обещание от Джо Байдън | StandartNews.com

Най-сърдечно посрещане и обещание за нов пакет военна помощ за Киев показва равносметката от втората среща в Белия дом между американският президент Джо Байдън и украинския държавен глава Володимир Зеленски.

Според Байдън, единствената пречка за постигане на мир в Украйна, е нежеланието на Русия да сложи край на войната. Той допълни още и че докато конфликтът продължава, Вашингтон ще продължава да предоставя военна помощ.

Американската страна обяви нова военна помощ за Киев с акцент върху противовъздушната отбрана, каквато Зеленски поиска по-рано през деня. Пакетът включва и други въоръжения, съобразени с нуждите през предстоящия зимен период.

Засега доставки на американски далекобойни ракети ЕЙТАКАМС не се предвиждат, но подобна възможност не е изключена занапред. Междувременно стана ясно, че Зеленски заминава за Канада, където ще се срещне с премиера Джъстин Трюдо.

"Целият свят трябва да знае, че сме длъжни да не допуснем нито една държава, нито един агресор, да отнема със сила територии на свой съсед. Ето защо, заедно с нашите съюзници, ще продължаваме да осигуряваме помощ военна помощ на Украйна, за да си върне териториите. Само и единствено Русия стои на пътя към постигането на мир. Всичко може да приключи още днес, но вместо това Русия търси още оръжия от Иран и Северна Корея", заяви Джо Байдън, президент на САЩ.

"Благодаря Ви за топлото посрещане и най-вече за продуктивните преговори, които вече дават резултат. Ще работим за допълнително засилване на отбранителни способности на Украйна. Това е стратегически важно решение, което ще ни позволи да предотвратим за в бъдеще нова агресия срещу нас, срещу Украйна и срещу нашите граждани", каза Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай