Зеленски каза от какво зависи победата на Украйна

След срещата в Киев на министрите на външните работи на държавите от ЕС

Зеленски каза от какво зависи победата на Украйна | StandartNews.com

Победата на Украйна във войната срещу Русия зависи от сътрудничеството с Европейския съюз, заяви днес украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от "Ройтерс".

След срещата в Киев на министрите на външните работи на държавите от ЕС Зеленски подчерта колко е важна подкрепата за Украйна в областта на отбраната.

В своето изказване, което дойде след като Конгресът в САЩ не включи помощта за Украйна в законопроект за федералните разходи, украинският президент също така подчерта значението на "подкрепата в областта на отбраната" за Украйна по време на войната.

Украйна беше домакин на международна конференция на отбранителната индустрия, която е част от усилията на украинското правителство да увеличи производството на оръжия в страната, за да отблъсне руската инвазия и да намали зависимостта си от доставките на оръжия от чужбина, предаде "Асошиейтед прес", пише БТА.

Събитието бележи нов етап в развитието на подкрепата за Украйна, чиито фокус досега беше поставен върху доставката на оръжия, ремонта на повредено оборудване и военното обучение на украински военнослужещи.

Президентът Володимир Зеленски заяви при откриването на международния Форум на отбранителната индустрия, че в събитието в петък са се включили около 250 оръжейни компании от над 30 страни, както и министри на отбраната и представители на няколко държави.

Той разкри подробности от неотдавнашното си пътуване до Вашингтон, като посочи, че тогава се е договорил с президента на САЩ Джо Байдън за "създаването на нова индустриална екосистема, която ще укрепи както Украйна, така и всичките ѝ партньори". Украинският държавен глава определи това като "един от ключовите резултати" от преговорите си с Байдън във Вашингтон.

"Героизмът сам по себе си не може да прехваща ракети. Украйна се нуждае от способности, високо качество, голямо количество и то бързо. Не може да има отбрана без  индустрия", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който се включи във форума чрез видеовръзка ден след като бе на визита в Киев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай