Зеленски благодарен, силни думи за САЩ и UK

Украинският президент отново посочи, че е готов да проведе мирни преговори с руския президент

Зеленски благодарен, силни думи за САЩ и UK | StandartNews.com

краинският президент Володимир Зеленски във вечерното си обръщение отново посочи, че е готов да проведе мирни преговори с руския президент Владимир Путин въпреки руските зверства.

Украинският президент благодари на посланика на Обединеното кралство за завръщането му в Киев в петък.

Зеленски благодари и на останалите 27 чуждестранни дипломатически мисии, които в момента работят в столицата, като заяви, че това е "изключително важен жест на подкрепа за Украйна".

"Подобни жестове, заедно със силната отбранителна, финансова и политическа подкрепа от страна на свободния свят, означават, че необходимостта от прекратяване на войната става все по-очевидна за Русия", каза той.

"Разгромът на окупаторите е неизменен", припомни Зеленски.

Той добави, че руснаците в окупирания град Херсон се подготвят да преминат от местната парична система там към руски рубли, а също така похвали украинската журналистка, която загина при ракетно нападение над сградата ѝ в четвъртък.

Зеленски също така благодари на Конгреса на САЩ за приемането на законопроект, който позволява на американския президент да дава назаем или под наем военно оборудване на Украйна.

Ukraine Democracy Defense Lend-Lease Act of 2022 е кръстен на програмата от Втората световна война, в рамките на която САЩ са изпращали оръжия на Великобритания и съюзнически държави. Законът беше приет с огромно мнозинство от Конгреса този месец и сега очаква подписа на президента Байдън.

Зеленски заяви, че програмата за предоставяне на оръжия "ще бъде много полезна в борбата срещу Русия", като добави, че тя "е помогнала много в борбата срещу нацистите по време на Втората световна война".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай