Защо Путин се е хванал за масата?

Лоши новини, болки в стомаха или инстинкт от КГБ

Защо Путин се е хванал за масата? | StandartNews.com

Облегнат далеч назад, държейки се за ръба на масата с една ръка, втренчен. Така изглежзда Владимир Путин в четвъртък на снимка в Кремъл, пише германският „Билд“. Тогава 69-тодишният руски президент се срещна  със своя министър на отбраната Сергей Шойгу (66). Това, което тогава обиколи света, беше не толкова съдържанието на разговора, а много повече снимките. Какво казва позата на Путин за здравословното състояние на стопанина на Кремъл? Видеото показва ли, че е  болен – или нещо съвсем различно, пита риторично „Билд“

Патрисия Сентено, експерт по невербална комуникация, разглежда ситуацията и посочва възможните причини: "Или държи масата, за да не падне, или не му харесва това, което министърът на отбраната му съобщава. Другата възможност е да има стомашни болки", смята тя. Хосе Луис Мартин Овехеро, професор по невербална комуникация и публично говорене, също е съгласен:

"Може да се дължи на здравословен проблем. Може да е и неволен жест на напрежение, показващ, че нещо го е накарало да се почувства неудобно. Това е странно за Путин, още повече - като се има предвид присвита позиция на тялото му.

Свързан ли е жестът с дясната ръка на Путин с КГБ? Много се говори за друга физическа черта на руския лидер, а именно - неговата походка. Знае се, че когато ходи, неговата дясна ръка е почти неподвижна, за разлика от лявата. Характеристика, която е анализирана от „Бритиш медикъл джърнъл“. Специализираното медицинско издание е изследвало различни видеозаписи на високопоставени руски служители.

"Това може да е резултат от поведенческа адаптация, вероятно предизвикана от обученията по боравене с оръжия в КГБ, при които обучаващите се учат да държат дясната ръка близо до тялото си. Това им позволява, ако се наложи, бързо да извадят оръжие", се казва в проучването, публикувано през 2015 г.

Същото нещо се наблюдава и при други висши служители и довереници на Путин, включително при бившия президент и премиер Дмитрий Медведев , при ексшефа на администрацията на държавния глава Сергей Иванов и на генерал-полковник Анатолий Сидоров, който сега е началник на Обединения щаб на Организацията на Договора за колективна сигурност. Всъщност за сложното име се крие военният съюз на ОНД.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай