Защо Путин иска преговори за мир с Украйна

Коментарът е на Института за изследване на войната (ISW)

Защо Путин иска преговори за мир с Украйна | StandartNews.com

Руският диктатор Владимир Путин се опитва да въвлече Украйна в преговори, за да влоши отношенията между Киев и Запада, както и да позволи на войските си да се възстановят и прегрупират.

Според Института за изследване на войната (ISW) Путин е хитър, когато казва, че е готов да преговаря с Украйна. Всъщност той иска да използва преговорите като начин да отдели Украйна от западните ѝ партньори, създавайки вид, че Киев не желае да направи компромис или дори да участва в преговорите.

Анализатори казват, че Путин иска да лиши Украйна от инициативата, използвайки потенциални преговори и прекратяване на огъня, за да възстанови войските си и да продължи атаките. Експертите обаче смятат подобен сценарий за малко вероятен.

По-специално анализаторите отбелязват, че преговорите за дългосрочно прекратяване на огъня на фронта отнемат време. В момента Русия и Украйна са изключително далеч една от друга по отношение на условията на всяка подобна сделка.

Русия неочаквано няколко пъти публично обяви готовността си за мирни преговори с Украйна. Украйна обаче настоява за деокупация на нейните територии и изтегляне на войските. Михайло Подоляк каза по-рано, че Кремъл не предлага нито един мирен преговорен процес, а просто иска да се закрепи в териториите на Украйна, окупирани след началото на пълномащабната инвазия. Според източници на NBC News някои западни служители смятат, че зимата е подходящо време за започване на преговори между Украйна и Русия, тъй като не вярват, че и двете страни ще успеят да постигнат целите си във войната, пише Факти.бг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай