Защо мобилизацията няма да помогне на Путин? Говори наш експерт

Димо Гяуров коментира и възможно ли е Путин да използва ядрено оръжие

Защо мобилизацията няма да помогне на Путин? Говори наш експерт | StandartNews.com

При допълнителни 300 000 души неподготвена армия Путин няма да обърне хода на войната, обяви в интервю за Нова телевизия Димо Гяуров, бивш директор на Националната разузнавателна служба.

„Мобилизацията в Русия цели няколко неща. Първо, да се попълнят загубите на руската армия с окупационни сили. Второ - нищо чудно това да е начин за прибиране на неудобните и тези, които не харесват режима. Путин си подпали чергата под краката. Ако обикновеният руснак досега не се замисляше много какво се случва отвъд границата на Русия, сега войната похлопа на врата му”, каза още той.

Гяуров коментира и възможно ли е Путин да използва ядрено оръжие. Употребата на подобно нещо от Русия ще има ужасяващи последици за самата страна, смята той. Според него Путин няма да стигне до използването на този тип средства във военния конфликт с Украйна. Гяуров е на мнение, че при директна опасност, България може да поиска засилена помощ от НАТО.

„Никой здравомислещ човек не вярва, че който и да е, би могъл да натисне „червения бутон”. Напоследък всички се питаме има ли останал здрав разум в Москва. Досега не се случвало употреба на нещо подобно. Никой не би могъл да предскаже до каква ескалация би могло да се стигне. Със сигурност ще има ответна реакция, дори е възможна тя да бъде превантивна. Не е тайна, че Пентагонът и САЩ имат разработени планове за случаи на привеждане в най-висока степен на бойна готовност на руските ядрени сили. Пентагонът разработва превантивен удар, който не е свързан непременно с ядрено оръжие, а с високо технологични конвенционални средства. Те са предназначени да поразят ядрените силози и да предотвратят изстрелването на ракети”, обясни Димо Гяуров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай