Четвъртък,

Започнаха да изкарват бежанците от хотелите, местата за настаняване не стигат

От: Стандарт -
9195
Започнаха да изкарват бежанците от хотелите, местата за настаняване не стигат
A
A
A

Преместването на украинските бежанци от хотелите в държавните бази по морето започна.

В детският лагери в Равда вече са настанени 170 души.Настанени има и в съседната база, а останалите държавни места за настаняване на бежанци тепърва се подготвят. Местата обаче не достигат, съобщава БГНЕС.

До 31 май бежанците трябва да напуснат хотелите по Черноморието, след като правителството обяви, че няма да продължи програмата за подпомагане на хотелиерите. Хотелиери започнаха сами да преместват украински бежанци в държавните ведомствени бази по Черноморието още преди 31 май, съобщава бТВ.

"В нашия комплекс има вече настанени 130 души, но и в днешния ден хората продължават да идват и ни казват: помогнете, моля ви. Настанете ни, не ни трябва топла вода, нищо… Просто искаме покрив над главата, защото хотелиерите ни казват, че програмата е до 31 май", каза пред БГНЕС Наталия, която е координатор сред украинците.

Доброволците, които помагат за преместването, търсят варианти за настаняване и в хотелски база, които няма да отворят това лято.

"Знам, че базите не са достатъчно. За тези от бежанците, които местата няма да стигнат, трябва да излизат на квартира, но те нямат никакви средства, никакви пари. Затова ни питат постоянно и са много притеснени, трябва да останат на улицата", коментира хотелиерът Тамара Анастасова.

Бежанците от Украйна настояват програмата да бъде продължена и да останат в хотелите.

Над 40 000 са украинските бежанци по Южното Черноморие. В държавните бази нямат достатъчен капацитет да настанят всички.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички