Започнаха да изкарват бежанците от хотелите, местата за настаняване не стигат

Доброволците, които помагат за преместването, търсят варианти за настаняване и в хотелски база, които няма да отворят това лято

Започнаха да изкарват бежанците от хотелите, местата за настаняване не стигат | StandartNews.com

Преместването на украинските бежанци от хотелите в държавните бази по морето започна.

В детският лагери в Равда вече са настанени 170 души.Настанени има и в съседната база, а останалите държавни места за настаняване на бежанци тепърва се подготвят. Местата обаче не достигат, съобщава БГНЕС.

До 31 май бежанците трябва да напуснат хотелите по Черноморието, след като правителството обяви, че няма да продължи програмата за подпомагане на хотелиерите. Хотелиери започнаха сами да преместват украински бежанци в държавните ведомствени бази по Черноморието още преди 31 май, съобщава бТВ.

"В нашия комплекс има вече настанени 130 души, но и в днешния ден хората продължават да идват и ни казват: помогнете, моля ви. Настанете ни, не ни трябва топла вода, нищо… Просто искаме покрив над главата, защото хотелиерите ни казват, че програмата е до 31 май", каза пред БГНЕС Наталия, която е координатор сред украинците.

Доброволците, които помагат за преместването, търсят варианти за настаняване и в хотелски база, които няма да отворят това лято.

"Знам, че базите не са достатъчно. За тези от бежанците, които местата няма да стигнат, трябва да излизат на квартира, но те нямат никакви средства, никакви пари. Затова ни питат постоянно и са много притеснени, трябва да останат на улицата", коментира хотелиерът Тамара Анастасова.

Бежанците от Украйна настояват програмата да бъде продължена и да останат в хотелите.

Над 40 000 са украинските бежанци по Южното Черноморие. В държавните бази нямат достатъчен капацитет да настанят всички.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай