"Вземи го като прост артилерист". Песков помолил Пригожин за сина си

Служил във частната армия "Вагнер" по молба на баща си

"Вземи го като прост артилерист". Песков помолил Пригожин за сина си | StandartNews.com

Сражавал ли се е в Украйна синът на говорителя на Путин Дмитрий Песков?

Основателят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин, известен още като "готвачът на Путин",  твърди, че синът на прессекретаря на руския президент Дмитрий Песков се е сражавал в Украйна в състава на тази военна групировка. Пригожин е заявил това в разговор с Александър Симонов от РИА ФАН, пише dir.bg.

"От всичките ми познати един човек - Дмитрий Сергеевич Песков, който навремето беше смятан за пълен либерал - неговият син, който е живял част от живота си в Америка, мисля, ако не се лъжа, или в Англия... Дойде и каза: "Вземете го като обикновен артилерист". Между другото, той работеше съвсем добре. Като обикновен артилерист, затънал до колене в кал и ла..а, на "Ураган". Не са много хората, които знаят за него" - каза Пригожин, без да даде други подробности.

Той не уточни името на сина на Песков, който според него е служил в ЧВК. Описанието на Пригожин отговаря на по-големия син на прессекретаря на руския президент Николай Чоулз, който е живял във Великобритания в продължение на 10 години и се е върнал в Русия през 2011-2012 г.

Изданието "Медуза" е попитало Дмитрий Песков в Telegram дали наистина е помолил Евгений Пригожин да вземе сина му да служи в ЧВК "Вагнер" и той да служи по договор с тази ЧВК. Песков е прочел въпроса, но го е оставил без отговор.

През 2017 г. екипът на руския политик Алексей Навални публикува разследване за Николай Чоулз, най-големия син на Песков, който носи фамилията на доведения си баща. В Обединеното кралство, където Чоулз е живял около десет години, той е бил съден за две нападения и грабеж и е прекарал повече от година в затвора, твърди разследването. Самият Чоулз заяви, че разследването е било "кошмар", "ужас" и "провокация".

През март 2022 г. Николай Чоулз попадна под санкциите на САЩ, наложени след пълномащабната руска инвазия в Украйна.

През септември 2022 г. Дмитрий Низовцев, съратник на Алексей Навални, представяйки се като военен комисар, се обади на сина на Песков и го пита дали е готов да се бие в Украйна. Николай Чоулз се отказа да дойде във военното окръжие, като заяви, че ако "трябва да се защитава родината, не се притеснявайте, аз ще бъда с вас". След това Дмитрий Песков действително потвърди, че сътрудниците на Навални са разговаряли със сина му, но заяви, че от записа е изрязана "смисловата част".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай