Петък,

Взела ли е Русия важно решение за Запорожката АЕЦ

От: Редакция -
2462
Взела ли е Русия важно решение за Запорожката АЕЦ
A
A
A

Украинското военно разузнаване предупреди днес за възможна руска операция в Запорожката АЕЦ утре, след като на работещите в превзетата от Русия в началото на март атомна електроцентрала в Южна Украйна им е било казано да си останат вкъщи в петък, предаде ДПА.

Руските окупатори на централата неочаквано обявиха свободен от работа ден в петък в най-голямата атомна електроцентрала в Европа, написа във Фейсбук службата, която е на подчинение на украинското министерство на отбраната.

Само експлоатационният екип трябва да остане в Запорожката АЕЦ, а на всички останали ще бъде забранено да влизат, се казва в съобщението.

Опасяваме се, че след обстрела на атомната електроцентрала руските сили сега "вдигат летвата" и планират да извършат терористична атака, заяви украинското военно разузнаване. То не даде подробности.

Русия все още не е коментирала това изявление.

По-рано през деня Москва обаче каза, че Киев планира провокация в атомната централа утре. Тя не представи доказателства в подкрепа на това свое твърдение.

Напрегнатата ситуация във и около Запорожката АЕЦ беше обсъдена днес на тристранна среща в западния украински град Лвов с участието на президентите на Украйна и Турция, Володимир Зеленски и Реджеп Тайип Ердоган, и генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

В понеделник Зеленски призова международната общност да предприеме действия, за да бъде предотвратен инцидент в атомната централа. Една катастрофа в Запорожката АЕЦ ще застраши цяла Европа, подчерта той и предупреди, че може да бъдат засегнати "онези, които сега мълчат".


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com