Венелин Петков за Украйна: Провал на западната дипломация

Всички забравихме за войната в Грузия, която се случи по абсолютно същия начин, заяви журналистът

Венелин Петков за Украйна: Провал на западната дипломация | StandartNews.com

Случващото се в Украйна е провал на западната дипломация. Поредното доказателство, че западните лидери, политиците, включително и българските, нито четат книги, нито се интересуват от геополитика и геостратегия, нито следят какво прави Русия и защо го прави. Това коментира журналистът Венелин Петков в ефира на Нова.

Той подчерта, че това, което виждаме днес в Украйна, се е случвало и през 2008 г. по абсолютно същия сценарий. „Аз днес не чух никого да говори за това. Всички забравихме за войната в Грузия, която през 2008 г. се случи по абсолютно същия начин”, обясни Петков.

„През 2008 г. Грузия получи уверения от САЩ, че ще стане член на НАТО, получи покана за присъединяване - асоциирано членство в Европейския съюз. Тогавашният президент Михаил Саакашвили изведнъж започна да провежда политика супер агресивна спрямо Русия. За която обаче Грузия е буфер, също както и Украйна”, допълни журналистът.

„В един момент в Грузия, където има две автономни области, които искат независимост и които за грузинците са сепаратистки, в опита си да се саморазправи с тях, Саакашвили предизвика Русия, която нахлу в Грузия и буквално я смаза за пет дни”, припомни още той.

По думите му всяко нещо си има причина и тази причина не е от днес или от вчера. Обикновено конфликти, война, събития, които водят до смърт на страшно много хора - имат корени далеч назад във времето. Такъв е случаят в Украйна, смята журналистът. 

„Тук не става въпрос как Украйна е станала част от Съветския съюз и след това самостоятелна държава. Говоря за неща, които са от съвсем най-новата история - последните 15 години”, допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай