Вашингтон призна за кърваво украинско престъпление

САЩ вече са изразили недоволството си пред Киев

Вашингтон призна за кърваво украинско престъпление | StandartNews.com

Службите по разузнаването на САЩ смятат, че Украйна е замесена в убийството на Даря Дугина. Това пише в. "Ню Йорк таймс" в статия, в която се позовава на анонимни източници от разузнавателните среди, предаде news.bg.

Даря Дугина бе убита на Можайската магистрала край Москва на 20 август вечерта, след като заедно с баща си посещава фестивала "Традиция" в имението Захарово край Москва. Атентатът срещу дъщерята на прокремълския идеолог на "Руския свят" Александър Дугин Даря е бил санкциониран от представители на украинското правителство.

В статията на "Ню Йорк таймс", цитирана от руската редакция на Би Би Си, се казва, че Съединените щати не са подпомагали по никакъв начин плана - нито чрез предоставяне на разузнавателна информация, нито чрез друга форма на помощ. Според авторите Вашингтон твърди, че не е знаел предварително за операцията и че ако е знаел, е щял категорично да се противопостави.

Според американски служители, които са разговаряли с изданието, САЩ вече са изразили недоволството си пред Киев от убийството на Дугина.

Според вестника американското правителство е разочаровано от факта, че Киев, както се оказва, не винаги смята за необходимо да информира Вашингтон за военните си планове, особено за тайните операции, планирани на руска територия.

От началото на войната, пише американското издание, Украйна неведнъж е демонстрирала, че е способна да извършва диверсии на руска територия, но убийството на Дугина, ако се потвърди, може да се смята за най-дръзката украинска операция. Тя показва колко близо могат да се окажат украинските служби за сигурност до видни руски личности.

Според Федералната служба за сигурност на Руската федерация (ФСБ) "престъплението е подготвено и извършено от украинските специални служби" два дни след убийството на 29-годишната жена като посочи украинка за извършител, а по-късно добави и още едно име.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай