Украйна подскочи: Губим войната, ако това се случи

Говори началникът на канцеларията на украинския президент

Украйна подскочи: Губим войната, ако това се случи | StandartNews.com

Началникът на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски каза днес, че забавянето на помощта от САЩ за Киев, която се обсъжда в Конгреса, би довело до "голяма опасност" Украйна да загуби войната, започната от Русия, предаде "Ройтерс". 

Агенцията определя изявлението на Андрий Йермак като едно от най-откровените на високопоставен представител на украинските власти в контекста на витаещата несигурност около бъдещата спасителна помощ за Украйна от страна на САЩ и ЕС, като се има предвид, че не се вижда краят на бушуващия конфликт с Русия.

"Ако помощта, която сега се обсъжда в Конгреса, бъде просто отложена, това предполага голямата опасност ние да останем в същата позиция, в която се намираме сега", каза Йермак във Вашингтон.

"И, разбира се, много голяма е вероятността да бъдем неспособни да продължим да отвоюваме територии, като съответно съществува голяма опасност да загубим войната", предупреди той.

Вчера представители на Белия дом казаха, че изтича времето и се изчерпват финансовите средства за подпомагане на Украйна.

Администрацията на американския президент Джо Байдън поиска през октомври от Конгреса на САЩ близо 106 милиарда долара, за да финансира амбициозните военни планове на Украйна и Израел. Републиканците, които контролират Камарата на представителите, макар и с малко мнозинство, обаче отхвърлиха пакета от помощи, настоявайки той да включва повече мерки за засилване на сигурността по границата с Мексико.

Представители на администрацията на Байдън все пак още се надяват, че основният пакет от средства ще бъде одобрен, отбелязва "Ройтерс", пише БТА.

Йермак посочи, че спирането на пряката помощ от американския бюджет би било проблематично:

"Естествено, без тази пряка бюджетна подкрепа ще бъде трудно да удържим същите позиции, на които сме сега, както ще е трудно и за хората наистина да оцелеят в условия на продължаваща войната".

"Ето защо е от изключително, жизненоважно значение тази помощ да бъде гласувана, и то колкото се може по-скоро", подчерта началникът на канцеларията на украинския президент.

Йермак направи изявлението по време на второто си посещение във Вашингтон в рамките на броени седмици. Той каза, че ще настоява пред американския Конгрес и правителство да обърнат внимание на жизненоважното значение на новия пакет военни помощи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай