Украйна изтръпна! Норвегия със смразяващо предупреждение

Какво става

Украйна изтръпна! Норвегия със смразяващо предупреждение | StandartNews.com

Русия печели предимство във войната в Украйна благодарение на по-големия брой войници и ресурси, доставени от Китай, Северна Корея и други страни, предупреди разузнавателната служба на Норвегия.

Представяйки годишния си доклад за риска заедно с други норвежки служби за сигурност, ръководителят на звеното за военно разузнаване Нилс Андреас Стенсонес заяви, че Украйна ще се нуждае от "значителна" западна военна помощ, за да промени ситуацията, предава БГНЕС.

"В тази война Русия в момента е в по-силна позиция, отколкото беше преди година, и е в процес на получаване на предимство", заяви Стенсонес пред репортери.

Той посочи, че Русия "може да мобилизира около три пъти повече войски от Украйна", че "Москва се справя със санкциите по-добре от очакваното", а нейната промишленост вече може да произвежда достатъчно боеприпаси, бойни машини, безпилотни самолети и ракети, за да могат войските ѝ "да поддържат военните си усилия през цялата година".

Русия получава значителна подкрепа от Северна Корея, Иран, Беларус и Китай.

Пекин не доставя оръжия, а "машини, превозни средства, електроника и резервни части", необходими на оръжейната промишленост на Москва.

"Ще е необходима значителна западна оръжейна помощ, за да могат украинските сили да се защитят и да си върнат инициативата в конфликта", предупреди Стенсонес. Той изтъкна исканията на Киев за боеприпаси, далекобойни оръжия, противовъздушна отбрана, танкове и изтребители.

Професор от Оксфорд: Без война руската икономика ще рухне

Норвегия, заедно с Дания и Нидерландия, се съгласи да предостави на Украйна изтребителите F-16, които тя поиска от своите съюзници.

"Норвегия и Европа трябва да са готови да поемат по-голяма отговорност, за да гарантират собствената си сигурност и тази на съюзниците си", каза норвежкият министър на отбраната Бьорн Арилд Грам.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай