Украински части устояват на руския натиск. Върнаха си Харков

Въоръжените сили, полицията и отбранителните сили работят, а градът се прочиства от врага

Украински части устояват на руския натиск. Върнаха си Харков | StandartNews.com

Украйна е възвърнала контрола над втория по големина град Харков, съобщи областният управител Олех Синегубов. "Контролът над Харков е изцяло наш! Въоръжените сили, полицията и отбранителните сили работят, а градът се прочиства напълно от врага", написа в Телеграм Синегубов.

По-рано беше съобщено, че руски сили са влезли в Харков. Имаше информация и за улични боеве в града, а властите предупредиха за опасност от екологична катастрофа заради взривен през миналата нощ газопровод. Операторът на газопровода в Украйна обаче съобщи, че транзитът на руски газ до Европа през Украйна не е бил прекъснат, тъй като газопроводът не е бил повреден от взривовете.

Около столицата Киев атаките продължиха и през деня. Кадри показват пламъци и пушек, след руски ракетни удари близо до града миналата нощ. При един от ударите е бил подпален петролен терминал в град Василков, югозападно от столицата. Кметът на Киев Виталий Кличко заяви, че няма руски войски в града. Властите в столицата наредиха на гражданите да останат на закрито до понеделник сутринта. Хиляди хора спят в бомбоубежища и метростанции, докато други взеха от оръжията, разпространявани от властите, за да помогнат за защитата на града.

Съветник на украинския президент заяви, че Украйна контролира територията на запад от Киев, а руските войски не напредват на юг. "Те загубиха инициативата и сега не са в състояние да продължат активни военни действия“, смята Алексей Арестович.

Над 210 украински цивилни граждани са били убити, а над 1100 ранени след нахлуването на Русия, съобщиха властите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай