Понеделник,

Турция започна разследване: Краде ли Русия украинско жито

От: Стандарт -
2099
Турция започна разследване: Краде ли Русия украинско жито
A
A
A

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Анкара разследва твърдения, че украинско зърно е било откраднато от Русия и няма да позволи такова зърно да бъде докарано в Турция, цитира думите му Ройтерс.

Посланикът на Киев в Анкара каза в началото на юни, че турските купувачи са сред тези, които получават зърно, което Русия е откраднала от Украйна, като добави, че е потърсил помощта на Турция за идентифициране и залавяне на лица, отговорни за предполагаемите пратки. Русия преди това отрече обвиненията, че е откраднала украинско зърно.

"Ние приемаме всяко твърдение сериозно и го разследваме сериозно. Всеки път уведомяваме украинската страна за резултата", каза Чавушоглу на съвместна пресконференция с британския външен министър Лиз Тръс в Анкара.

Русия и Украйна осигуряват близо една трета от световните доставки на пшеница, докато Русия също така изнася и много торове, а Украйна царевица и слънчогледово масло. Но доставките на украинско зърно от черноморските пристанища са блокирани след нахлуването на Русия, като се предполага, че около 20 милиона тона зърно не може да бъдат изнесени.

Чавушоглу каза, че Турция ще се противопостави на Русия или която и да е друга страна да взима украинско зърно или други стоки и да ги продава нелегитимно на международните пазари. "Ние няма да позволим тези стоки да идват при нас", каза той.

Военна делегация на Турция пътува за Русия тази седмица, за да обсъди евентуален безопасен морски коридор в Черно море за износ на украинско зърно, съобщават източници от турското президентство.

През следващите седмици в Истанбул ще се проведе четиристранна среща между Турция, Украйна, Русия и ООН, вероятно с участието на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, разкри "Ройтерс".


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com