Турция дразни Кремъл, какво ще прави в Украйна

Турска компания вече е придобила терен, разработен е проект за завод

Турция дразни Кремъл, какво ще прави в Украйна | StandartNews.com

Фирмата "Байкар Макина" от Турция е купила терен в Украйна за производство на дроновете "Байрактар", съобщи посланикът на Украйна в Анкара Василий Боднар в интервю за агенция РБК-Украйна, публикувано вчера.

Собственикът на "Байкар" създаде своя компания в Украйна, тази компания вече е придобила терен, разработен е проект за завод. Има намерения всички планове да бъдат реализирани до край, каза Боднар.

По думите му в произведените от завода безпилотни самолети ще се използват украински компоненти.

На 19 юли украинският кабинет одобри проектозакон за ратифициране на споразумението с Турция за сътрудничество в областта на високите технологии, авиацията и космоса, което ще позволи изграждането на завод за производство и обслужване на дроновете "Байрактар" в Украйна.

На 3 февруари турският президент Реджеп Тайип Ердоган посети Киев. По време на визитата бяха подписани редица споразумения. Освен рамково споразумение за сътрудничество в областта на високите технологии, авиацията и космическото пространство, бяха подписани споразумения за свободна търговия, сътрудничество в областта на младежката политика, данъчното облагане, меморандуми за разбирателство относно стандартизацията и качеството, митници и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай