Съветникът на Зеленски каза кога ще приключи войната

Говори Михайло Подоляк

Съветникът на Зеленски каза кога ще приключи войната | StandartNews.com

Войната в Украйна ще приключи през 2023 г. Такава прогноза направи в специално интервю за БНТ Михайло Подоляк, съветник на президента на Украйна Володимир Зеленски. 

Нито аспирациите към НАТО, нито статутът на Украйна са повод за войната, а желанието на Русия да унищожи Украйна, каза съветникът на президента Зеленски.

"И през 2014 г., когато Русия за пръв път влезе на нашата територия и окупира Крим и част от Донбас, и в началото на пълномащабното нахлуване на 24 февруари 2022 г., Украйна имаше неутрален безядрен статут. Това е юридическа формула. Украйна беше неутрална безядрена държава. Това не попречи на Русия да нападне Украйна в пълния смисъл на тази дума с война. През 2018 г. в Конституцията на Украйна беше вписано желанието да води преговори относно влизането на страната във военния алианс, защото ние смятаме, че ЕС е хубаво да има един общ контур на колективна сигурност. Но това беше вписано в Конституцията като желание. Още веднъж ще подчертая, че юридическият статут на Украйна по време на двете нахлувания на Русия беше неутрален, безядрен статут. Затова това не е основание, за да започнат война срещу нас. Украйна не е имала друг статут. Руската федерация започна война срещу Украйна не за да обсъжда статута на Украйна или да обсъжда формата за използване в Украйна на руския език или въоръжаването на Украйна. Руската федерация, както всички ние го видяхме в Буча, в Киевска област, видяхме го и в Херсонска, Харковска област, влезе на територията на Украйна с една-единствена цел - да унищожи, първо, украинската държавност, второ, да унищожи максимален брой украински граждани, които не искат да живеят в един лагер заедно с Русия. Трето, формирането в Украйна на марионетно правителство, което както и правителството на Република Беларус, би било ориентирано единствено към Русия. И четвърто - да бъде унищожена украинската култура, литература, кино и украинската история като такава. Т.е. това изглежда много по-различно от онова, за което говори Русия за мотивацията си за тази война.", каза Михайло Подоляк.

"развитието на войната е неумолимо и ние виждаме тенденциите и действията на двете страни. Русия постепенно върви към военно изтощение. Например на руснаците им остават все по-малко крилати ракети. Разбирам, че там има още ирански дронове, но виждаме нарастваща деморализация сред руските войници, конфликти между политическия елит на Руската федерация, невъзможност на руската икономика да осигури военните нужди. Разбира се, това не е въпрос на една, две или три седмици, това е въпрос на определено време, когато Русия по-нататък няма да може (поради липса на ресурси) да води такива експанзивни действия. От другата страна, е Украйна, на която от военна гледна точка все повече помагат партньорите й. Ние получаваме оборудване и въоръжение. Сега водим преговори и сме на етап финализирането им относно танкове, а това е много важно, за да имаме възможност да извършим контранастъпление. Ние обсъждаме доставките на нужните ни ракети, които съществено ще намалят интензивността на обстрелите от Русия. От друга страна, нашият морал е висок, хората са абсолютно наясно как трябва да приключи тази война. На база всичко това, математически анализ, оценка на психологическото състояние на военните и на двете страни, обективното развитие на всички процеси - ще кажа, че войната ще бъде правилно финализирана. Аз мисля, че войната ще завърши точно през 23-та година. Но дали това ще бъде в края на пролетта, в средата на лятото или в началото на есента, е вече въпрос, на който не можем да отговорим принципно, защото трябва да завършим войната правилно, а ние можем да я завършим правилно само с две неща. Първо, това е освобождаване на абсолютно всички територии на Украйна в пълен мащаб, включително Крим и Донбас, и, второ, да започне вътрешнополитическа трансформация на руския елит. В такова състояние руският елит не може да съществува, защото той е заплаха за всички, а трансформация от този род може да бъде позволена тогава и само тогава, когато Русия загуби войната срещу Украйна.", коментира още Подоляк.

"Сега ще Ви обрисувам картината, защо Украйна воюва ефективно и защо Украйна има нужда от определен списък на въоръжения, преди всичко ракети с далечен обсег на действие, тежки танкове и бронетехника. Ракетите позволяват да унищожиш много ефективно снабдяването на руската армия в тила, тоест складове с всички запаси на снаряди и гориво, защото тази война е преди всичко артилерийска - 92% от хората, които загиват, гинат точно от артилерийския обстрел. Затова Русия сега воюва с три елемента: това са крилатите ракети, които стрелят по критичната инфраструктура, но това е война срещу цивилното население. Относно бойното поле. Русия изстрелва огромно количество артилериийски снаряди по нашите позиции - 50-60 хиляди изстрела от различен калибър всеки Божи ден. Второ, има огромен брой неподготвени мобилизирани войници. Те нападат на вълни: първа, втора, трета вълна от тези хора. За да се намалят военните възможности на Русия да стреля с ракети и унищожава инфраструктурата ни, логистиката и снабдяването ни, на нас ни трябват ракети с далечен обсег на действие. След като Украйна ги има, Русия няма да може да атакува нашите позиции и ще отстъпва по цялата линия на фронта. Затова ние ще правим точно това - ще унищожаваме складове, а след това бронетехника, много бързо ще извършваме контранастъпления и ще работим много по-ефективно.", заяви съветникът на Зеленски.

"Възможността за използване на ядрено оръжие не е въпрос за Украйна, а за водещите страни, които подписаха три неща: доктрина за ядрено сдържане, подписаха и разработиха механизъм за неразпространение на ядреното оръжие и, трето, постоянно провеждат консултации относно отговорността на ядрените държави за възможността за използване на атомно оръжие и енергия. Затова на мен ми се струва, че тези страни достатъчно ефективно трябва да обяснят на Русия последствията не само от използване, а дори от един опит на подготовка за такова използване. Тук трябва да вземат участие САЩ, Франция, Великобритания, Китай, Индия и други страни и те трябва да обяснят на Русия (на мен ми се струва, че те вече обясниха на Русия), че е недопустима каквато и да било ядрена риторика. Защо? Защото, когато една ядрена държава започва да използва такова оръжие срещу неядрена държава, тогава ние напълно разрушаваме основите на ядрената безопасност в света и тогава всяка държава ще поиска да закупи ядрени технологии на сивия или черния пазар, защото ще разбира, че това е единствената възможност да се защити от ядрен шантаж. Ще бъде разрушена глобалната система за ядрена безопасност и утре ще пламнат конфликти в различни региони. Аз мисля, че това е разбираемо и затова ние смятаме за необходимо да спечелим тази война конвенциолнално с обикновени оръжия. И ние ще я спечелим. А всички въпроси, които касаят ядрената безопасност, мисля, че се обсъждат на нивото на ядрената общност като такава.", заключи Подоляк.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай