Светкавично решение! Драматични думи на Зеленски към Украйна

Какво се предприема от страната

Светкавично решение! Драматични думи на Зеленски към Украйна | StandartNews.com

Украйна подава молба за ускорено членство в НАТО.

Това се казва в последното обръщение към нацията, публикувано от президента на Украйна, Володимир Зеленски, предаде Укринформ.

„Украинци! И всички наши приятели и съюзници!

Днес тук, в Киев, в сърцето на нашата страна, ние правим решителна стъпка за сигурността на цялата общност от свободни нации. Виждаме кой ни заплашва. Този, който е готов да убива и осакатява, за да разшири зоната си на контрол и не се спира пред никакви диващини.

На 24 февруари е извършена първата пълномащабна атака срещу Украйна. Първата!

Русия нямаше да спре на нашите граници, ако ние не я бяхме спрели. Други държави биха били атакувани.

Балтийските страни, Полша, Молдова и Грузия, Казахстан... Русия претендираше да подчини различни нации от Европа и Азия. Тази престъпна амбиция се разпада в Украйна. Той беше разбит в предградията на Киев и Чернигов. В "Азовстал". В района на Суми и района на Харков.

Ще бъде разбит в Донбас и в Южна Украйна, когато ги освободим. Определено – в Крим, в свободния украински Крим.

Цялата територия на страната ни ще бъде освободена от този враг – врагът не само на Украйна, но и на самия живот, човечеството, закона и истината.

Днес проведох заседание на Щаба на Върховния главнокомандващ. Току що приключи заседанието на Съвета за национална сигурност и отбрана. Имаме решение.

Първо – само по пътя на укрепването на Украйна и прогонването на окупаторите от цялата ни територия ще се възстанови мира. Ние ще завършим този път.

Второ – Украйна беше и остава лидер в преговорните усилия. Нашата държава винаги е предлагала на Русия да постигне споразумение за съвместно съществуване при равни, честни, достойни и справедливи условия.

Очевидно е, че при този руски президент това е невъзможно. Той не знае какво е достойнство и чест.

Затова ние сме готови за диалог, но вече с друг президент на Русия.

Именно в Украйна се решава съдбата на демокрацията в сблъсъка с тиранията.

Де факто ние вече извървяхме пътя си към НАТО.

Де факто вече сме доказали оперативна съвместимост със стандартите на Алианса, те са реални за Украйна – реални на бойното поле и във всички аспекти на нашето взаимодействие.

Вярваме си, помагаме си и се пазим. Това е Алиансът.

Днес Украйна кандидатства да го направи. По процедура, съобразена с нашето значение за защитата на цялата ни общност. По ускорена процедура.

Ние знаем, че е възможно. Видяхме Финландия и Швеция да започват присъединяването си към Алианса тази година без План за действие за членство.Ние правим своята решителна стъпка, като подписваме молбата на Украйна за ускорено присъединяване към НАТО“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай