Оръжията замлъкнаха в Азовстал, какво става с украинските бойци

Русия заяви, че е постигната сделка за евакуация на ранените бойци

Оръжията замлъкнаха в Азовстал, какво става с украинските бойци | StandartNews.com

Повече от 260 украински бойци са евакуирани от металургичния комплекс "Азовстал" в Мариупол, потвърдиха властите в Украйна. 53-ма тежко ранени войници са откарани в град Новоазовск, който се контролира от подкрепяните от Русия бунтовници.

Други над 200 са отведени към Оленовка, също град контролиран от проруските сепаратисти, а след това върнати на контролирана от Украйна територия след размяна с пленени руски войници.

По-рано Русия заяви, че е постигната сделка за евакуация на ранените бойци. От украинското министерство на отбраната заявиха, без да дават повече подробности, че ще започне процедура по размяна на всички евакуирани. Не е ясно колко хора все още остават в подземните бункери на огромния металургичен комлекс, където се намира последната украинска съпротива в Мариупол.

Украинският президент Володимир Зеленски подчерта в своето вечерно обръщение, че "работата по прибирането на момчетата у дома продължава и тя изисква деликатност и време".

"Благодарение на действията на украинската войска, въоръжените сили на Украйна, разузнаването, групата за преговори, комитетът на Червения кръст и на ООН, надяваме се, че ще спасим живота на нашите хора. Сред тях има тежко ранени, за които полагаме грижа. Искам да подчертая, че Украйна има нужда тези украински герои да останат живи. Мисля, че всеки адекватен човек ще разбере думите ми. Операцията за спасяването на нашите защитници от Мариупол беше започната от военното разузнаване ", заяви Зеленски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай