Неделя,

Страшни цифри. Говорят за 5 милиона бежанци

От: СТАНДАРТ -
632
Страшни цифри. Говорят за 5 милиона бежанци
A
A
A

Тревожна картина обрисува Агенцията за бежанците към ООН в третия ден от руската военна агресия в Украйна. ООН предупреждава за недостиг на горива, пари и затруднени медицински доставки в много райони на Украйна.

Над 100 хиляди души вече са напуснали Украйна. От ООН предупреждават, че броят на бежанците може да надхвърли 5 милиона души.

Мъжете на възраст между 18 и 60 години, украински граждани вече не могат да напускат страната си - докато действа закона за военно положение. За това предимно деца, жени и възрастни хора се опитват да преминат границите на съседните държави.

"Трябваше да се сражавам, но за мен най-важното беше да заведа децата си на безопасно място. После ще се върна, да се сражавам за моята страна." - казва украински гражданин, предава БНТ.

Гарата в Медика, полското селище на границата с Украйна, вече е превърната в импровизирано убежище за пристигащите украинци. Много са дошли в Полша без да има при кого да отседнат.

"Има много хора на границата. Преминаването е почти невъзможно, ако нямате шанс. Въобще не е лесно да се стигне до тук." - споделя украинка.

В Румъния, само за 24 часа са влезли над 10 хиляди украинци. Някои преминават транзитно, опитвайки се да стигнат до свои роднини в Западна Европа.

"Очакваме между 1 до 3 милиона души да пристигнат в Полша. И от 1 до 5 милиона в съседните държави." - каза Афшан Хан, регинолен директор на УНИЦЕФ за Европа и Централна Азия.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com