Сряда,

Става сложно. Лавров каза какво очаква Русия от Зеленски

От: Агенция Стандарт, сн. БГНЕС -
2657
Става сложно. Лавров каза какво очаква Русия от Зеленски
A
A
A

Русия продължава да очаква отговор на своя проект на мирно споразумение, който предаде на украинската страна преди 10 дни. Това обяви руският министър на външните работи Сергей Лавров след преговори в Москва с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

Сергей Лавров заяви, че проектът на мирно споразумение, чието съдържание Москва не разкрива, все още не е предаден от украинската делегация на президента Володимир Зеленски.

Лавров изрази принципната готовност на Русия да продължи мирните преговори, но в същото време изтъкна, че процесът се усложнява от западните оръжейни доставки за Киев.

Той припомни, че според Москва конвоите с оръжие на украинска територия са законна цел за руските въоръжени сили. Антониу Гутериш подчерта, че Русия и Обединените нации имат различни позиции по украинската криза. Ако за Москва става дума за "специална военна операция", то от гледна точка на ООН Русия е нахлула в Украйна, нарушавайки нейната териториална цялост и суверенитет:

"Руските войски се намират в Украйна, а не украинските в Русия", посочи той, предава БНР. Гутериш настоя за независимо разследване на сигналите за нарушения на международното хуманитарно право и за потенциални военни престъпления. 

Генералният секретар на ООН призова Москва и Киев да работят заедно за създаването безопасни и ефективни хуманитарни коридори в Украйна.

Гутериш предложи със създаването на хуманитарните коридори да се заеме контактна група, в която да бъдат включени Русия, Украйна и ООН:

„Спешно се нуждаем от хуманитарни коридори, които да са наистина безопасни и ефективни и които да се спазват от всички, за да могат да се евакуират цивилните и да се доставя толкова необходимата помощ“. 

Руският дипломат номер едно заяви от своя страна, че Москва е готова да продължи преговорите, но в същото време изрази разочарованието си от поведението на украинската делегация.

Сергей Лавров отхвърли идеята на Киев за преговори в района на металургичния комбинат "Азовстал" в Мариупол, определяйки я като "театрален жест" и "желание за поредната сърцераздирателна сцена".

"Ако става дума за сериозни намерения за работа в рамките на преговорите, то най-добре е по-скоро да отговарят на нашите предложения, които повече от 10 дни се намират при тях и за които, както стана известно, Зеленски не е чувал", отбеляза Лавров.  


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com