Става сложно. Лавров каза какво очаква Русия от Зеленски

руският министър на външните работи изрази принципната готовност на Русия да продължи мирните преговори

Става сложно. Лавров каза какво очаква Русия от Зеленски | StandartNews.com

Русия продължава да очаква отговор на своя проект на мирно споразумение, който предаде на украинската страна преди 10 дни. Това обяви руският министър на външните работи Сергей Лавров след преговори в Москва с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

Сергей Лавров заяви, че проектът на мирно споразумение, чието съдържание Москва не разкрива, все още не е предаден от украинската делегация на президента Володимир Зеленски.

Лавров изрази принципната готовност на Русия да продължи мирните преговори, но в същото време изтъкна, че процесът се усложнява от западните оръжейни доставки за Киев.

Той припомни, че според Москва конвоите с оръжие на украинска територия са законна цел за руските въоръжени сили. Антониу Гутериш подчерта, че Русия и Обединените нации имат различни позиции по украинската криза. Ако за Москва става дума за "специална военна операция", то от гледна точка на ООН Русия е нахлула в Украйна, нарушавайки нейната териториална цялост и суверенитет:

"Руските войски се намират в Украйна, а не украинските в Русия", посочи той, предава БНР. Гутериш настоя за независимо разследване на сигналите за нарушения на международното хуманитарно право и за потенциални военни престъпления. 

Генералният секретар на ООН призова Москва и Киев да работят заедно за създаването безопасни и ефективни хуманитарни коридори в Украйна.

Гутериш предложи със създаването на хуманитарните коридори да се заеме контактна група, в която да бъдат включени Русия, Украйна и ООН:

„Спешно се нуждаем от хуманитарни коридори, които да са наистина безопасни и ефективни и които да се спазват от всички, за да могат да се евакуират цивилните и да се доставя толкова необходимата помощ“. 

Руският дипломат номер едно заяви от своя страна, че Москва е готова да продължи преговорите, но в същото време изрази разочарованието си от поведението на украинската делегация.

Сергей Лавров отхвърли идеята на Киев за преговори в района на металургичния комбинат "Азовстал" в Мариупол, определяйки я като "театрален жест" и "желание за поредната сърцераздирателна сцена".

"Ако става дума за сериозни намерения за работа в рамките на преговорите, то най-добре е по-скоро да отговарят на нашите предложения, които повече от 10 дни се намират при тях и за които, както стана известно, Зеленски не е чувал", отбеляза Лавров.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай