След София в Букурещ: Защо Кулеба е по-доволен от Румъния

Оръжията, както и парите, обичат мълчанието, каза първият дипломат на Украйна

След София в Букурещ: Защо Кулеба е по-доволен от Румъния | StandartNews.com

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба посети миналата седмица България и Румъния, за да потърси подкрепа за страната си, която бе нападната от Русия. В петък (22 април) Кулеба се срещна в Букурещ с премиера Николае Чука и с външния министър Богдан Ауреску. Въпросът за изпращане на оръжия на Украйна бе поставен и в румънската столица.

"Ако някоя страна дойде при нас и каже: "Нямаме танкове, но имаме бронежилетки", ние разбираме, че това е вашият суверенен избор, това е вашият национален интерес. В някои случаи виждаме, че държавите могат да направят нещо, но не го правят, защото не искат да имат лоши отношения с Русия", заяви Кулеба след срещата с премиера Николае Чука. Украинският външен министър каза, че е поставил въпроса за доставки на оръжия и допълни: "оставяме на страните да решат как могат да ни помогнат".

"Ако видим, че това не се случва, засилваме дипломатическия и обществения натиск. Това, което не приемаме, е лицемерието. С Румъния случаят не е такъв. От началото на тази война Румъния е много честна, открита, приятелска и активна", заяви Кулеба на пресконференция с външния министър Богдан Ауреску.

"Оръжията, както и парите, обичат мълчанието и ние не коментираме какво получаваме и откъде, освен ако няма официално съобщение за това. Политиката на Румъния от 24 февруари насам е интелигентна. Останалото можете да си го изтълкувате сами", каза ръководителят на украинската дипломация.

Запитан каква военна помощ е предоставила Румъния на Украйна и дали Румъния ще дари на Украйна своите изтребители МиГ-21, румънският външен министър Богдан Ауреску отказа да говори с аргумента, че "не е добре да се говори публично за тези неща", защото "нещата са в постоянно развитие".

На 15 април румънското министерство на отбраната обяви, че Румъния спира полетите на останалите й военни изтребители МиГ-21 Лансър поради "значително високия процент на произшествия" и ще ускори планираната покупка на употребявани изтребители F-16 от Норвегия.

"Румъния може и да не е говорила достатъчно за това, което е направила", каза Ауреску на пресконференцията с Кулеба. "Румъния е изключително отговорна държава по отношение на изпълнението на международните си задължения към стратегическите си партньори. Нещата непрекъснато се развиват и мисля, че не е добре да се говори публично за тези неща", каза румънският външен министър на пресконференцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай