Сирени вият в цяла Украйна заради нови руски удари

Тази нощ в Украйна отново беше обявена мащабна въздушна тревога

Сирени вият в цяла Украйна заради нови руски удари | StandartNews.com

Тази нощ в Украйна отново беше обявена мащабна въздушна тревога. Русия предприе въздушна атака срещу югоизточния украински град Днепър, съобщиха официални лица, а медиите съобщиха за серия от експлозии, предаде Ройтерс.

Засега не е известно дали взривовете са били от системи за противовъздушна отбрана, които са унищожили целите си, или от руски ракети или безпилотни самолети, които са поразили своите цели, но губернаторът на Днепропетровска област, чийто административен център е Днепър, похвали защитниците на града.

По-рано Киев заяви, че неговите сили все още напредват около Бахмут, с цел да обкръжат разрушения източен град, след като Москва поздрави частната наемническа група "Вагнер" и руските войски за превземането му.

Руският президент Владимир Путин похвали вчера своите редовни войски и групата наемници "Вагнер" за превземането на източния украински град Бахмут, за който се води най-дългата и най-кръвопролитната битка в 15-месечната война.

По-късно обаче високопоставен украински генерал каза, че силите на Киев все още контролират част от Бахмут, което ще им позволи да влязат в града, когато ситуацията се промени. Генерал Олександър Сирски заяви в Телеграм, че украинските войски напредват към руските сили в предградията и се доближават до „тактическо обкръжение“ на града.

Украинският лидер Володимир Зеленски също отхвърли твърденията на Москва, че контролира Бахмут и сравни руините на източния град с разрушаването на Хирошима през Втората световна война.

На срещата на върха на Г-7 в Хирошима Зеленски получи уверения за трайна подкрепа от групата на 7-те най-богати демокрации в света. В най-новия пакет от военна помощ, обявен от американския президент Джо Байдън, в размер на около 375 милиона долара, Киев ще получи още боеприпаси за тежката артилерия и реактивните системи за залпов огън, както и бронирана техника.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай