Силни думи на украинския посланик, каза условието за мир

Русия не признава загуба на бойното поле, защото това е нейната работа

Силни думи на украинския посланик, каза условието за мир | StandartNews.com

Постигането на мир означава победа на Украйна в тази варварска, империалистическа война, заяви пред БНТ посланикът на Украйна у нас Виталий Москаленко.

По думите му няма как да има мир през последната година, след като Русия нападна Украйна, продължава да разрушава инфраструктура, мирни жилища, да убива украински граждани и цели да унищожи Украйна и народа ѝ. Заяви още, че мирът ще настъпи, когато всички руски войски бъдат изтласкани извън територията на Украйна, включително Крим и Донбас, а военните престъпници бъдат наказани и бъдат получени гаранции за по-нататъшното ненападение.

"Това предвижда т. нар. план на мира от президента Володимир Зеленски, който се състои от 10 стъпки, които накратко включват в себе си енергийна безопасност, хуманитарна, продоволствена, радиационна безопасност, извеждането на всички окупационни войски извън Украйна и други", каза посланик Москаленко.

Русия не признава загуба на бойното поле, защото това е нейната работа, смята той. Коментира, че не е изключено войната да продължи много дълго.

"Аз пристигнах в България директно от бойно поле, когато работех като генерален консул на Украйна в Ростов на дон. Именно през 2014 г. Русия започна агресивна война срещу Украйна, незаконно окупирайки Крим, въвеждайки своите войски в Донбас и аз със собствените си очи имах възможността да наблюдавам началото на тази агресивна война".

По думите му в периода 2014-2022 г. Русия е окупирала различни части на Донецка и Луганска област, водейки действия на украинска територия с цел да разшири своето влияние, организирайки алтернативни организации и референдуми.

"Ако няма достатъчно можещи и желаещи хора в Украйна, които да продължават да се бият за своята независимост, тогава ние просто ще изчезнем като политическа, териториална и национална единица от картата на света. Нашето поражение, не дай Боже, ще свидетелства, че агресивните планове на Путин ще бъдат продължени."

Около 4 милиона души са напуснали Украйна, а вътрешноразселените лица в страната са двойно повече, обясни посланикът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай